Miksi

Useat tuki- ja liikuntaelimistön vaivat johtuvat ristiriidasta sen elinympäristön jossa kehomme ovat kehittyneet ja nykyisin asuttamamme välillä. Yksi harvemmin käsitelty ristiriitaisuus luonnollisen tilamme kanssa löytyy jaloistamme.

Tavanomaiset kenkämme ovat liian ahtaita, väärän muotoisia, liian jäykkäpohjaisia ja korotettuja kantapäästään. Vaivaisen luut, varpaiden virheasennot, heikot nilkat, lyhentyneet akillesjänteet, polvivaivat, lonkkavaivat ja selkävaivat ovat vain osa ongelmista joita jalkojemme normaalin toiminnan estävistä jalkineista aiheutuu.

Mutta yhtäkkinen kenkien pois heittäminen tai paljasjalkakenkiin vaihtaminen tuo mukanaan uudet ongelmat. Jalkaterien suojatut ja käyttämättä jääneet rakenteet eivät välttämättä kestä kaikkea sitä uutta rasitusta jolle tavanomaisista jalkineista luopuminen ne altistaa.

Voin antaa keinoja jalkaterien toimintakyvyn parantamiseen ja auttaa siirtymään paremmin ihmiselle sopivien kenkien käyttämiseen. Kerron myös mielelläni minkälaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiotaan jalkineita valitessaan.

Olen Jalkanörtti, Movement Centerin Movement & Mobility Coach -koulutuksen läpikäynyt liikkuvuusohjaaja ja paljasjalkailija. Olen itse käyttänyt minimalistisia jalkineita viimeisen seitsemän vuoden ajan kaikessa elämässäni, niin arjessa, työssä kuin liikkuessani. Ammatiltani olen sairaanhoitaja, liikkuvuusvalmennusta teen vakityöni ohella. Reilun vuoden ajan olen ohjannut liikkuvuustunteja Nokian Kamppailu-Urheilijoilla. Ennen kaikkea olen liikkuja, esimerkkejä omista tavoistani liikkua löytyy Instagramista @Jarskiliikkuu