Miksi

Monet tuki- ja liikuntaelimistön vaivat johtuvat ristiriidasta sen elinympäristön jossa kehomme ovat kehittyneet ja nykyisin asuttamamme välillä. Yksi suuri, mutta harvemmin huomattu ristiriitaisuus luonnollisen tilamme kanssa löytyy jaloistamme. Kengät.

Pääosa tavanomaisista kengistä on liian ahtaita, väärän muotoisia, liian jäykkäpohjaisia ja korotettuja kantapäästään. Vaivaisen luut, varpaiden virheasennot, heikot nilkat, lyhentyneet akillesjänteet, polvivaivat, lonkkavaivat ja jopa selkävaivat ovat vain osa ongelmista joita jalkojemme normaalin toiminnan estävistä jalkineista aiheutuu.

Mutta kenkien pois heittäminen tai vaikka vain paljasjalkakenkiin vaihtaminen tuo mukanaan uudet ongelmat. Jalkaterien suojassa olleet ja käyttämättä jääneet rakenteet eivät kestäkään kaikkea sitä uutta rasitusta jolle tavanomaisista jalkineista luopuminen ne altistavat.

Voin antaa vinkkejä siihen, miten jalkaterien toimintakykyä voi parantaa ja halutessaan valmistaa niitä paremmin ihmiselle sopivien kenkien käyttämiseen. Kerron myös mielelläni minkälaisiin asioihin kannattaa kiinnittää huomiotaan jalkineita valitessaan.

Olen Jalkanörtti, Movement Centerin Movement & Mobility Coach -koulutuksen läpikäynyt liikkuvuusohjaaja ja paljasjalkailija. Olen itse käyttänyt minimalistisia jalkineita viimeisen seitsemän vuoden ajan kaikessa elämässäni, niin arjessa, työssä kuin liikkuessani. Ammatiltani olen yli vuosikymmenen ajan ollut sairaanhoitaja, liikkuvuusvalmennusta teen vakityöni ohella. Reilun vuoden ajan olen vetänyt liikkuvuustunteja Nokian Kamppailu-Urheilijoilla. Ennen kaikkea olen liikkuja, esimerkkejä omista tavoistani liikkua löytyy Instagramista @Jarskiliikkuu