Kipsatut jalat

Jos murran kädestäni luita ja se joudutaan kipsaamaan, saan samantien ohjeet miten liikutella sormiani ja miten minun tulee alkaa kättäni kuntouttamaan kipsin poiston jälkeen. Kukaan ei kyseenalaista kipsihoidon aiheuttamaa kudosten surkastumista.

Asetamme jalkamme päivittäin lähes samaan asemaan kuin kipsattu käsi. Suurin osa meille myytävistä kengistä on jäykkäpohjaisia ja liian ahtaita, estäen jalkateriemme vapaan liikkeen. Kudoksemme eivät tiedä estääkö niiden liikettä luun paranemisen mahdollistava kipsi vai kulttuurin ja vinoutuneiden kauneuskäsitysten mukainen jalkine ja ne surkastuvat yhtälailla liikkeen puutteessa. Ei ole ihme että kärsimme kipeistä jaloista ja vääntyneistä varpaista.

Omaamme eläinkunnan taitavimmat kädet, ja käsiemme motoriikka on sallinut lajimme kehittää kaikki nämä ihmeelliset työkalut ympärillämme. Yhteiskunnassa pärjääminen vaikeutuu huomattavasti jos kätemme eivät toimi oikein. On ymmärrettävää että käsien toiminta halutaan pitää hyvänä ja tarkkana. 

Jalkaterämme ovat kuitenkin liikkumisemme perusta. Jos jalkaterien toiminta ei ole kunnollista tai niiden asento on väärä, ongelmat kertautuvat muihinkin liikkumiseen tarvittaviin rakenteisiin. Polviin, lonkkiin, lantioon ja selkärankaan niin alhaalla kuin ylhäällä. Kun emme tunne jalkateriämme emmekä hallitse niiden liikettä, meillä ei ole tasapainoa, nopeutta tai voimaa. 

Menetämme paljon kyvystämme liikkua vain koska kauneuskäsityksemme suosii kapeita ja teräväkärkisiä jalkoja. Ja koska meille on uskoteltu etteivät jalkamme kestäisi kävelyä ilman paksua ja kovaa kengänpohjaa suojanaan. Kauneuskäsityksiä voi muuttaa ja jalkamme kestävät kyllä.

Vapauttakaa jalkanne.

2 thoughts on “Kipsatut jalat

Comments are closed.