Lattialla istuminen

Kehomme on kehittynyt liikkuvaksi. Tarvitsemme liikettä, ja liikkumattomuus on terveytemme suurimpia uhkia. En tarkoita liikuntaa, kun puhun liikkumisesta. En tarkoita vain säännöllistä ja monipuolista treeniä, vaikka sekin on tärkeää. Meidän pitäisi liikkua enemmän myös silloin kun emme treenaa. Ja meidän pitäisi liikkua myös muilla kuin niillä ilmiselvillä osillamme.

Ihmiskunta on ollut hyvä tekemään elämästään mukavampaa. Tämä mukavuus tarkoittaa yleensä liikkumisen, varsinkin pienten liikkeiden, vähentymistä. Ruokaa ei tarvitse itse etsiä, kerätä, pilkkoa tai edes kypsentää, työkalut toimivat ulkoisella energialla lihasvoiman sijaan ja kulkeminen voidaan hoitaa moottoroidusti. Lisäksi kaikki on niin ergonomista ettei mitään askareita tarvitse tehdä epätavallisissa asennoissa.

Ja valitettavan usein se tavallinen asento on istuma-asento. Syömme, matkustamme, työskentelemme ja rentoudumme lähes identtisessä asennossa. Väittävät että istuminen tappaa, mutta oikeastaan se tappaja on pysyttely samassa asennossa, siitä huolimatta mikä se asento on. Tässä maailmassa se asento on istuma-asento.

Oma ratkaisuni istumisen vähentämiseksi on ollut siirtyä istumaan lattialla. Kotona välttelen tuoleissa istumista. Kyläpaikoissa ja kahviloissa istun normaalisti, perheen kesken käytämme sohvaamme ja syömme normaalisti pöydän ääressä. Mutta itsekseni syödessä tai telkkaria katsoessa ja lasten kanssa touhutessa siirryn lattialle. Tätä kirjoittamistakin harrastan lattialla istuen.

Lattialla istuminen on loistava keino säilyttää jalkojen, etenkin lonkkien liikkuvuus. Lattialla on mahdotonta löytää asentoa jossa olisi mukavaa olla pitkään, joten asentoa tulee vaihdettua usein. Istun eriasteisissa lootusasennoissa, seizassa tai jalat suorana edessäni. Välillä olen ”pieni merenneito” -asennoissa tai syväkyykkyilen.

Lattialla istuminen on asentojen vaihtamisen vuoksi dynaamisempaa ja selkänojan puuttuminen pakottaa aktivoimaan keskivartaloa. Lisäksi lattialla ollessa tulee helposti innostuttua venyttelemään tai tekemään pieniä kehonpainoiluja. Lattialta pitää myös nousta ylös useita kertoja päivässä, taito jonka ylläpito on äärimmäisen tärkeää.

Helpoin keino lisätä liikettä elämäänsä on ujuttaa sitä normaaliin arkeen. Uudet tavat tehdä jokapäiväisiä asioita eivät syö arvokasta aikaamme tai kuluta rahojamme. On helpompaa lisätä liikettään vaihtamalla sohva lattiaan kuin yrittää tunkea kiireisiin päiviinsä lisää treenikertoja.

3 thoughts on “Lattialla istuminen

Comments are closed.