Vaatteet

Se miten liikumme, tai emme liiku, muovaa kehoamme. Ja ympäristömme ohjaa sitä miten liikumme. Emme pysty vaikuttamaan kaikkeen mikä muodostaa ympäristömme. Säätila on mitä on, kadut ja kulkuväylät ovat juuri niin tasaisia kuin miksi ne ovat tehdyt. Mutta siihen osaan ympäristöämme joka on kehoamme lähinnä voimme vaikuttaa. Voimme vaikuttaa vaatteisiimme.

Kaikesta teknologisesta ja kulttuurillisesta kehityksestä huolimatta kehomme ovat pitkältä niitä samoja kuin ne ovat olleet useamman sadantuhannen vuoden ajan. Eivätkä ne kehot olleet vaatetettuja. Kehomme toiminta on kehittynyt tilanteissa joissa nivelten ääriasentoja eivät ole rajoittaneet vaatteidemme saumat tai roikkuvia osiamme ole kannatelleet kankaat. 

Kengistä ja niiden aiheuttamista liikkeen rajoituksista olen kirjoittanut ennenkin (muun muassa täällä ja täällä). Mutta myös muut vaatteet rajoittavat enemmän tai vähemmän liikkumistamme. Usein vaate ei veny joka kohdasta samoin kuten keho tai se hiertää tai painaa ja liikelaajuus jää siksi vajaaksi. Joskus käyttämämme vaatteet puristavat jostain, rajoittaen verenkiertoa. Joskus ne kannattelevat rakenteitamme jotka tämän seurauksena saavat luvan alkaa löystymään. Ja joskus ne estävät liikettä koska vaatetta ei halua liata tai altistaa rikkoutumiselle.

Kulttuurimme määrittää usein eniten liikettä rajoittavat vaatekappaleet niiksi hienoimmiksi ja arvokkaimmiksi. Kauluspaidat ja suorat housut miehillä, tiukat mekot naisilla ovat niitä joita usein säästetään niihin kaikkein hienoimpiin tilaisuuksiin. Ja hyvä niin. Yksi ilta juhlissa joissa liike muutoinkin rajoittuisi ruokailuun ja rauhalliseen tanssiin ei ole ongelma. Mutta valitettavasti näitä arvokkaita ja arvostettuja asuja käytetään myös muissa tilaisuuksissa. Töissä joissa halutaan antaa asiakkaille tietty kuva toiminnan tasosta tai yksilön itse valitsemana kun yritetään tehdä vaikutus muihin. 

Vaatetustaan ei aina voi itse valita. Mutta kannattaa huomioida sen vaikutus kehonsa liikkumiseen silloin kun sen pystyy itse valitsemaan. Aina kun mahdollista viettää aikaa vaatteissa jotka antavat nivelten liikkua, eivät purista mistään, eivät suotta kannattele osia ja joiden ehjänä pysymisen vuoksi ei tarvitse rajoittaa tekemisiään, näin kannattaa tehdä. Kaikki turhat esteet liikkumisensa tieltä kannattaa pitää minimissään.