Kehonrakennus

Kehonrakennus on urheilulaji jossa kurinalaisen harjoittelun ja tarkan ruokavalion avulla pyritään muokkamaan kehosta tiettyjen ideaalien mukainen. Samankaltainen vartalonsa muovaaminen on useiden tavallisten treenaajienkin motivaattorina. Hekin rakentavat kehoaan, vaikkeivät harrastakaan varsinaista kehonrakennusta.

Oikeasti me kaikki rakennamme kehojamme. Treenasimme sitten mitä vain, kehomme pyrkii olemaan parempi siinä mitä se tekee ja muokkautuu siihen suuntaan. Vielä tärkeämpää on tiedostaa että kehomme rakentuu silloinkin kun emme harjoittele mitään. Kehomme pyrkii olemaan taloudellinen niissä toimissa mitä siltä vaadimme. Se karsii toimintoja joita ei käytetä ja jäykistää rakenteita usein toistuvien asentojen mukaiseksi.

Ongelmaksi tämä muodostuu kun nämä uudet nivelten asennot eivät ole rakenteille tai toiminnalle optimaalisia. Kantapäästään jatkuvasti korotettu jalkaterä ei taivu kunnolla sääriluun suuntaan ja nojan tukema selkä ei jaksa kannatella ylävartalon painoa. Kuitenkin jo pelkkä kävely muuttuu hankalaksi, jopa vahingolliseksi ilman näitä ominaisuuksia. Lisäksi kaikista moderneista mukavuuksista huolimatta joudumme yhä ajoittain liikkumaan jotta saamme asioita tehdyksi, ja silloin liikkumattomuuteen sopeutunut keho muodostuu ongelmaksi.

Kaikkien ei tarvitse pumpata lihaksiaan suunnattomaksi ja pudottaa rasvaprosenttiaan olemattomaksi. Mutta kaikkien keho rakentuu sen mukaan mitä siltä vaaditaan. Jokaisen päivittäiset toiminnat määrittävät sen onko oma keho tehokas toimimaan todellisessa maailmassa vai onko se istumisen mestari.