Liikkuvuus

Ihmiskehon toimintakyky koostuu monista ominaisuuksia. Lihastemme täytyy pystyä tuottamaan voimaa, ja hengitys- ja verenkiertoelimistömme pitää kuljettaa happea ja ravinteita kudoksiimme. Näitä ominaisuuksia harjoitamme usein silloin kun harrastamme liikuntaa.

Liikkuvuusharjoittelu saa turhan usein vähemmän huomiota osakseen. Liikkuvuudella tarkoitetaan nivelten kykyä liikkua koko liikelaajudellaan hallitusti. Hallitusti on tässä merkittävä termi. Vaikka osa liikkuvuusongelmista johtuukin kudosten venymättömyydestä, ei passiivisella venyttelyllä ratkaista vielä kaikkia pulmia. Tarvitaan myös lihasten kykyä tuottaa voimaa liikelaajuuden äärirajoilla ja hermoston kykyä ohjata tätä liikettä.

Vallitseva myytti on että liikkuvuus iän myötä heikkenee. Totuus on kuitenkin se että näin käy koska elämme elämämme liian aloillamme ja kehomme säästää energiaa karsimalla niitä toimintoja joita emme käytä. Eli liikkuvuus on kuten muutkin kehon ominaisuudet, sitä pitää harjoittaa jos sen haluaa säilyttää.

Liikkuvuus on tärkeää koska nivelten kyetessä toimimaan koko laajuudellaan liikkumisemme on turvallisempaa ja tehokkaampaa. Voimme tehdä liikuntasuorituksia oikeilla tekniikoilla vain silloin kun kehomme päästää meidät oikeisiin asentoihin ja antaa meidän toimia niissä. Vielä tätäkin tärkeämpää on puutteellisen liikkuvuuden merkitys arjen toimintoihimme. Silloin kun yksi nivel ei liiku oikein, muut rakenteet kompensoivat puuttuvaa liikettä. Väärissä rooleissa rakenteet kuluvat, hajoavat ja/tai rikkoutuvat.

Hyvä uutinen on kuitenkin se että liikkuvuuden harjoittaminen on yksinkertaista. Se ei välttämättä vaadi välineitä tai erityistä ympäristöä. Pieni avoin tila riittää. Ja siinä missä vaikkapa kestävyyskuntoa harjoittaakseen on pakko tehdä töitä pitkään, liikkuvuusharjoittelu tuottaa parhaat tulokset silloin kun sitä tekee usein. Liikkuvuuttaan voi harjoittaa napostelemalla pieniä liikuntapaloja pitkin päivää. Työskentelyn lomassa, lämmittelyinä, aamu- tai iltarutiineina. Lisäksi uusiin asentoihin pakottavat liikuntalajit kehittävät liikkuvuutta kuin itsestään. Eikä liikkuvuuden harjoittamiseen tarvitse välttämättä kuluttaa lainkaan aikaa jos muokkaa ympäristöstään tai tavoistaan paremmin liikkuvuutta tukevaa. Kengät vaihtamalla paremmin ihmisen jalkaan sopivaan malliin, viettämällä aikaa muussakin asennossa kuin tuolissa istuen ja roikkumalla käsistään päivittäin tekee jo paljon liikkuvuutensa eteen.