Rajojen ylittämisestä

Jos harjoittelulla haluaa saavuttaa kehitystä, pitää kulkea rajoilla. Keho ei saa viestiä rakentaa itseään tekemällä vain sitä mikä on helppoa, vaan sen pitää kokea ettei nykyinen riitä. Painoja pitää nostaa niin että voimat lähes loppuvat, juosta pitää kauemmas kuin kuvitteli kykenevänsä ja viedä niveliään paikkoihin joihin ei uskonut niiden pääsevän.

Veitsenterällä on vaikea kulkea. Rajalla ollessaan tulee helposti astuttua yliharjoittelun puolelle. Sitten loukkaantuu tai väsyy harjoitteluunsa, ja joutuu pitämään taukoa. Tämä on kehityksen kannalta huono kauppa, sillä säännöllisyys harjoittelussa on kuitenkin tärkeämpää kuin jatkuva rajojen ylittäminen.

Rajojen tunnistaminen on hankalaa, sillä ne eivät välttämättä ole aina kiinni lihaksista tai verenkiertoelimistöstä. Suurin jarru on hermosto, joka ei päästä toimimaan alueilla, joissa se kokee tilanteen turvattomaksi. Kaikkia lihassäikeitä ei oteta käyttöön, niveliä ei päästetä täyteen liikelaajuuteen ja hermosto huijaa kokemaan väsymystä, vaikka vielä olisi kilometrejä jäljellä. Väite siitä, että heikkous on vain mielessä, pitää siis osittain paikkaansa. Ja välillä rajojen yli pääseminen on kiinni mielenlujuudesta.

Mielellä, eli hermostolla, voi kuitenkin olla hyvä syy jarruttaa meitä. Rajat eivät ole päivästä toiseen samassa paikassa. Huonosti nukuttu yö, väärät valinnat ruokapöydässä ja muun elämän paineet siirtelevät rajojamme, emmekä voi olettaa niiden löytyvän samoista kohdista päivittäin. Joka päivä pitää kuunnella kehoaan, testata kykyjään ja selvittää, missä todelliset rajat menevät.

Rajojensa tunteminen ja kyky arvioida todenmukaisesti missä ne menevät ovat taitoja, joiden hyödyt ylittävät liikuntaan liittyvät edut. On upeaa huomata, etteivät rajat olleetkaan siinä missä kuvitteli. Kun nostaakin painon johon ei tiennyt pystyvänsä tai juoksee kauemmas kuin luuli jaksavansa, tajuaa minkälainen voima sisällään jyllää ja ymmärtää, että rajoittava tekijä oli sittenkin oma mieli. Mihin kaikkeen muuhun sitä pystyisikään, jos kokeilisi rajojaan?