Apupyörät

Lapseni ovat siinä iässä että he opettelevat ajamaan polkupyörällä. Vanhempi osaa, nuorempi ei. Tai korjataan hieman. Molemmat pääsevät eteenpäin pyörillään, nuoremmalla vain on apupyörät estämässä kaatumista. Yleensä kuitenkin määrittelemme pyörällä ajamisen niin että sen tulee sujua ilman apupyöriä.

Apupyörät ovat hyvä keksintö. Ne tekevät polkupyörällä liikkumisesta helppoa ja turvallista siinä vaiheessa kun toimintaa vielä opetellaan. Mutta loputtomiin emme halua niitä pitää. Pyörällä kulkeminen on sujuvampaa, nopeampaa ja vie vähemmän tilaa kadulta kun osaamme tasapainoilla pyörällä ilman sivulle sojottavia lisäpyöriä. Tasapainon löytyminen vaatii vaivaa ja kaatumisia, mutta ymmärrämme että se hinta kannattaa maksaa sujuvammasta pyöräilystä.

Miksi tämän ajattelu ei siirry muuhun liikuntaan? Miksi kuntosalit ovat täynnä taljoja, koneita ja juoksumattoja? Miksi meillä on liikettä ohjaavia urheiluvaatteita sekä pehmustettuja ja korotettuja kenkiä? 

Kuntosalien koneet ja taljat ovat hyviä opettamaan oikeita liikeratoja. Niillä on turvallista harjoitella ja hakea aktivointia tietyille lihaksille. Pehmustetut kengät suojaavat jalkoja kun juoksutekniikka ei ole optimaalinen tai kulkualusta on haastava. Juoksumatolla ei tarvitse pelätä epätasaista maastoa tai muuta liikennettä eikä edes miettiä juoksusuuntaa tai -nopeutta. Niillä saa vähennettyä muuttujia jotta tekniikkaa saa hiottua rauhassa kuntoon.

Mutta ne ovat silti apupyöriä. Ne eivät opeta tekemään tekniikoita todellisessa maailmassa ja arvaamattomissa ympäristöissä. Joskus ne tuudittavat meidät valheelliseen turvallisuuden tunteeseen kun kuvittelemme pystyvämme samoihin suorituksiin todellisessa maailmassa kuin turvallisessa kuntosalissa. Pahimmillaan ne peittävät alleen kehon omat signaalit ja sallivat meidän toimia keholle haitallisilla tekniikoilla.

Apupyörillä on paikkansa silloin kun opetellaan, kuntoutetaan tai halutaan syystä tai toisesta harjoittaa vain tarkkaan rajattuja ominaisuuksia tai lihaksia. Mutta terveyden ja toimintakyvyn vuoksi harjoittelevan kannattaa pyrkiä eroon apupyöristä heti kun mahdollista.