Vapaus

Ihmisillä on monia syitä liikuntaharrastuksilleen. Osa haluaa terveyttä, osa hyvää oloa, jotkut haluavat näyttää hyvältä nakuna. En väitä etteivät nämä asiat motivoi minua liikkumaan, mutta tärkein syy on jotain ihan muuta.

Tärkein syy liikkumiselle on haluni olla vapaa. Haluan pystyä tekemään asioita ilman että kehoni haraa joka käänteessä vastaan. Haluan olla kykenevä kävelemään jos autoa ei olekaan. Haluan olla vapaa loikkaamaan aidan yli ja kyykistymään jotta pystyn keräämään jotain matalalta. Haluan olla tietoinen siitä että pystyn vaihtamaan käyntini juoksuun jos pitää liikkua nopeasti, uimaan lapseni luo hänen pudotessaan laiturilta tai kiipeämään puun oksaan jääneen ilmapallon luokse.

Vaikka tiedostankin että elämässä ei tule kaikessa pärjämään yksin ja vaikkei avun pyytämisessä olekaan mitään väärää, olen silti mieluummin se joka apua kykenee antamaan kuin se joka sitä pyytää. Ainakin mahdollisimman pitkään.

Varmuus oman kehon kykyihin toimia lähes kaikissa tilanteissa antaa vapauden jota mikään muu maailmassa ei pysty tarjoamaan. Ja toisinpäin: mikään määrä mitään muuta riippumattomuutta ei auta silloin kun vapautta rajoittaa oman kehon toimimattomuus.