Uudenvuoden lupaukset

Vaikka omassa ajattelussani vuosi vaihtuikin jo viime sunnuntain talvipäivänseisauksen myötä, kalenterivuoden vaihde on vielä edessä. Monilla on tapana uuden vuoden kunniaksi tehdä lupauksia elää parempaa elämää ja aloittaa aktiivisempi liikkuminen. Valitettavan usein tämä ”uusi elämä” jää vain muutaman kuukauden mittaiseksi rykäisyksi, vanhojen tapojen ottaessa jälleen vallan.

Jos näin olisikin joskus käynyt, ei ole syytä häpeään. Ajatus dramaattisesta tapojensa muuttamisesta vain vuoden vaihtumisen vuoksi on absurdi. Vaikka ihmiskeho on mukautumisen mestari, se silti haluaa asioiden pysyvän ennallaan ja taistelee alkuun muutosta vastaan. Jos muutos on liian raju, keho kapinoi sitä vastaan joka käänteessä ja jossain vaiheessa voimavarat loppuvat. Ja silloin kuin voimat ovat vähissä, valitaan se helpoin tie eli se johon on jo totuttu.

Jos elämäänsä haluaa muuttaa tai iskostaa uusia tapoja, se pitää tehdä kuten sammakon keittäminen tai norsun syöminen. Asteittain. Pala kerrallaan. 

Älä lupaa uutena vuotena aloittaa säännöllistä liikkumista neljä kertaa viikossa jos tällä hetkellä liikkuminen jää kertaan kuussa. Lupaa mieluummin tänään kävellä viisi minuuttia tai vaihtaa tuoli lattialla istumiseen yhden televisio-ohjelman ajaksi. Huomenna voit luvata saman. Ja ylihuomenna. Ja sitten voit luvata tehdä hieman enemmän. 

Suuret lupaukset saavat aikaan suuria muutoksia, mutta vain jos ne johtavat pysyviin tapoihin. Päivittäinen lyhyt ja kevyt liikkuminen parantaa varmemmin terveyttä, toimintakykyä, voimaa, kuntoa, kehonkoostumusta ja mielialaa, kuin tehotreeni jota viitsii tehdä vain tammikuun ajan.

One thought on “Uudenvuoden lupaukset

Comments are closed.