Kokeilu

Liikkuessa tekniikka on tärkeää. Liikuntasuorituksiin on yleensä olemassa ne optimaaliset tekniikat jolloin niiden tekeminen on turvallisinta ja tehokkainta. Silloin kun tekniikkaa suoritetaan kilpailutilanteessa voivat pienetkin nyanssit suorituksessa erottaa voittajan viimeiseksi jäävästä. Ja jos liikkumisessa on suuren toistomäärän tai isojen voimien aiheuttamia riskejä, tekninen osaaminen saattaa olla se millä välttää vammautumisen.

Maailma on täynnä alojensa asiantuntijoita jotka opettavat oikeita tekniikoita niitä haluaville. Varsinkin internetin kutistamassa maailmassa oppia löytyy niistä pienimpienkin piirien erikoistekniikoista. 

Vaikka itsekin kuulun pienellä panostuksellani tähän liikkumista opettavien joukkoon, uskon myös liikkumiseen silloinkin kun tekniikka ei ole täysin puhdasta. Tekemällä on mahdollista oppia asioita, varsinkin kun puhutaan ihmisen luonnolliseen liikevalikoimaan kuuluvista taidoista. Ja jos kehon saa opetettua itse, antaa kokemus uskoa omiin kykyihinsä ja mahdollisuuksiinsa. 

Kuten monet muutkin asiat nykyisessä maailmassamme, myös liikkuminen on nykyään pitkälle erikoistunutta. Erikoistuminen on hyvä asia jos mietitään rajojen eteenpäin viemistä ja uusien ennätysten saavuttamista, mutta toisaalta se vie herkästi ihmisten uskalluksen kokeilla uusia asioita ilman asiantuntijan ohjeita ja valvontaa. Kuitenkin se tapa jolla meistä jokainen on lapsena oppinut liikkumisen perusteet on ollut leikin, yrityksen ja erehdyksen kautta. Kukaan ei opettanut meille vauvoina tehokkainta ryömistekniikkaa tai miten jalkojen omaa iskunvaimennusta tulee käyttää sohvalta alas hypätessä ollessamme lapsia. Olemme kykeneväisiä oppimaan tekemällä ja kokeilemalla.

Huomautetaan kuitenkin vielä että en suinkaan ehdota että kaikkien pitäisi lähteä repimään vaativia tekniikoita, suuria kuormia tai pitkiä välimatkoja luottaen oman kehonsa oppivan asiat mennessään. Lapsetkin nousevat aluksi tukea vasten seisomaan ennen kuin lähtevät juoksemaan. Keholle pitää antaa aikaa ja kuormituksen pitää olla kevyttä. Lisäksi riippuen omasta liikkumishistoriasta keho ei välttämättä ole kykenevä liikkumaan niillä radoilla joilla optimaalinen tekniikka mahdollistuu. 

Jos tavoittelee tiettyjä saavutuksia jossain lajissa tai tarkoitus on suorittaa riskialttiita liikkeitä, hae ehdottomasti oppia asiantuntijoilta. Mutta jätä tilaa myös leikkimiselle ja kokeilulle. Potki palloa vaikket tiedäkään millä osalla jalkaterää pitää osua, tasapainoile puomilla vaikket tiedäkään miten käsiä saa pitää sivuillaan, loiki ojien yli välittämättä parhaasta tavasta tuottaa hyppyvoimaa tai kiipeä kiven päälle vaikket osaakaan oikeita otteita. Toimi oman kehon rajoissa, pidä riskit pienenä, etene hitaasti. Uskalla kokeilla niitäkin asioita joita et tiedä osaavasi.