Lomaliikkuminen

Merkittävä uhka fyysisen harjoittelun säännöllisyydelle on lomamatkat. Tutuista ympäristöistä ja aikatauluista poistuminen on myrkkyä treenimotivaatiolle, lisäksi ymmärrettävästi lomalla haluaa rentoutua pinnistelyn sijaan. Liikkumista ei kuitenkaan ole pakko jättää tauolle matkojen ajaksi.

Palasin juuri parin päivän kotimaan matkalta. Olimme koko perheen voimin vieraassa kaupungissa. Söimme hyvin, näimme tärkeimmät nähtävyydet ja rentouduimme. Silti onnistuin liikkumaan riittävästi. Ratkaisu ei ollut hyvällä kuntosalilla ryyditetty hotelli tai yksinäinen lenkkeily ympäri kaupunkia, vaikka päteviä keinoja nämäkin olisivat olleet. En juurikaan tehnyt erillisiä treenejä, enkä tinkinyt ajastani perheen parissa jotta saisin liikuttua.

Matkustuspäivän pitkä automatka katkesi puolessa välissä suureen leikkipuistoon jossa isä ja lapset saivat purkaa autossa istumisen kerryttämää energiaa. Teimme tarkoituksella useita pienempiä välipysähdyksiä matkan aikana jotta pääsisimme jaloittelemaan ja viemään kehojamme muihin muotoihin kuin auton penkin ohjaamiin asentoihin. Perille päästyämme matka illalliselle taitettiin kävellen autoilun sijaan.

Seuraava päivä sujui (paljas)jalkaisin kaupungia tutkimalla. Puhelimen askelmittarin mukaan kävelyä päivän aikana tuli kohdalleni yli 17 kilometriä, mutta missään vaiheessa tämä ei tuntunut treenaamiselta. Aina kun lapset löysivät leikkipuiston jossa temuta, olin mukana telineillä kiipeilemässä. Kaikki kaupungit puomit toimivat tasapainopuomeina. Ja jos muu perhe tutki jotain kiinnostukseni ulkopuolista asiaa, kaivoin taskustani footbagin pompoteltavaksi. 

Päivittäisiin rutiineihini kuuluu liikkuvuusharjoittelu sekä muutama punnerrus ja leuanveto, enkä keskeyttänyt näitä loman vuoksi. Lisäksi yhden varsinaisen treenin tein ex tempore, kun viimeisenä aamuna heräsin spontaanisti ennen muita ja päätin juosta edellispäivänä näkemälleni ulkokuntosalille. Kaiken kaikkiaan liikkumista riitti siis ihan mukavasti näille lomapäiville.

Lomailun ei tarvitse katkaista liikkumista. Jos liikkuminen olisi minulle urakka tai rangaistus, en haluaisi tehdä sitä lomallani. Kalorinkulutus tai pelko tulosten häviämisestä eivät myöskään ole kestäviä motivaattoreita aikana jolloin haluaa hetkeksi unohtaa arjen paineet ja rentoutua. Mutta kun oppii suhtautumaan liikkumiseen jokapäiväisenä tapana toimia ja tarraa kiinni maailman tarjoamiin tilaisuuksiin liikkua, ei lomailu ole uhka omalle terveydelle.