Terveyden työmaa

Terveys ei löydy muodikkaista dieeteistä, tämän hetken hittilajin harrastamisesta, lisäravinteista, biohakkeroinnista tai lääkepurkeista. Terveyden rakentamiseen tarvitaan Terveyden Viiden Pilarin päivittäistä vahvistamista. Nämä viisi pilaria ovat Liikkuminen, Ravinto, Lepo, Mieli ja Yhteisö. Yhdessä ne parantavat yksilön terveydentilaa ja tämän sietokykyä terveyttä uhkaaville asioille, sekä kohentavat toisiaan luoden kauniin verkon jossa yhden pilarin tukeminen vakauttaa kaikkia muita.

Vertaan terveyden muodostumista talon rakentamiseen. Liikkuminen, ei siis vain liikunta vaan kaikki liikkuminen mitä elämään kuuluu, toimii talon piirrustuksina. Äärimmäisen sopeutuvaisina eläiminä kehomme pyrkii kehittymään siihen suuntaan mitä siltä vaaditaan. Se miten yksilö toimii määrää sen tuleeko tästä liikkumaan kykenevä henkilö vai mestari istumaan aloillaan. Ongelmaksi muodostuu se että monet kehomme toiminnat ovat kehittyneet sillä oletuksella että olemme liikkuvia eläimiä, esimerkiksi nestekierto ei toimi täydellä teholla istumiseen sopeutuneessa kehossa.

Ravinto eli ruoka tarjoaa ne rakennusmateriaalit joita terveytemme rakentuminen tarvitsee. Vaikka kehomme onkin paljon rakennustyömaata tehokkaampi purkamaan materiaaleja osiksi ja tekemään niistä niitä mitä se kulloinkin tarvitsee, on silti tarpeen tarjota keholle hyvälaatuisia materiaaleja käyttöön. Lisäksi ne väärät materiaalit saattavat houkutella paikalle majavia. Mutta niistä lisää myöhemmin.

Levosta puhuessa voitaisiin käyttää myös termiä Uni, sillä valtaosalle ihmisistä hyvä ohje olisi vältellä ruumiillista lepoa muutoin kuin silloin kun nukkuu. Lepo tarjoaa keholle sen ajan jonka rakentuminen vaatii. Rakennuksetkaan eivät rakennu vain hyvillä materiaaleilla vaan tarvitaan aikaa rakentaa.

Mieli toimii terveyden työmaalla valvojana. Se valvoo sitä että piirrustukset, rakennusmateriaalit ja työskentelyajat ovat asianmukaisia. Hyvin toimiva mieli helpottaa muiden pilarien ylläpitoa, mielen herpaantuessa liikkumiskäytännöistä, ruokavaliosta tai uniajoista tulee helposti lipsuttua. Mieli toimii myös vartijana, se pitää majavat poissa työmaalta. Mutta näistä lisää myöhemmin.

Yhteisö on toisaalta se ympäristö ja maasto minne rakennetaan, mutta toisaalta myös se minkälaisiin olosuhteisiin rakennusta tehdään. On helpompi rakentaa terveyttä silloin kun ympärillä on ihmisiä jotka kannustavat tässä toiminnassa, vielä parempi on jos ympärillä on ihmisiä joiden omasta toiminnasta saa inspiraatiota. Terveyden rakentaminen on merkittävästi hankalampaa jos ihmiset ympärillä pyrkivät repimään alas niitä rakennettuja asioita. Rakennusympäristö on myös merkittävä tekijä siinä kuinka paljon majavia alueella on.

Majavat ovat tässä vertauksessa stressiä. Stressireaktiolle on paikkansa, mutta nykymaailmassa yleisellä kroonisella ja jatkuvalla stressillä on tapana lähinnä nakertaa terveyden kulmia ja pilareiden pohjia. Stressaantuneena ei jaksa liikkua, ruokavalio valinnat ovat huonompia, nukkuminen hankalaa, mielen keskittäminen lähes mahdotonta ja ympärillä olevien ihmisen kanssa toimiminen täynnä kitkaa. Stressin vähentäminen on tehokas tapa parantaa terveyttään. Ymmärrän että tämä on helpommin sanottu kuin tehty, elämä heittää rakennustyömaallemme stressimajavia jatkuvasti. Mutta hyvä uutinen on se, että kaikki se pienikin työ mitä tekee terveyden pilareiden eteen, vähentää myös stressiä.

Terveyden viisi pilaria saattavat kuulostaa ahdistavan suurelta asialta alkaa parantamaan. Mutta onneksi niiden kehittäminen on helpompaa kuin voisi luulla. Niitä voi nimittäin alkaa parantamaan pikkuhiljaa, prosentin korotuksilla, yksi kerrallaan. Ei muuttaa koko elämää ensi maanantaina tai Uuden vuoden päivänä, vaan heti ja nyt tehdä kymmenen kyykkyä, jättää tänään se virvoitusjuoma juomatta, menemällä viisi minuuttia aiemmin sänkyyn, laittamalla digilaitteet kiinni (heti kun tämä blogikirjoitus on luettu) ja kertomalla elämän tärkeälle ihmiselle että hän on tärkeä. Pienet muutokset näihin pilareihin tukevat toisiaan luoden nopeasti lumipalloefektin jonka kyydissä terveyden parantaminen tapahtuu hurjalla vauhdilla.