Henkilökohtainen Valmentaja

Personal Trainer -koulutus on läpikäyty, joten blogi palaa takaisin tauoltaan. Uusia kirjoituksia ilmestyy aina täysikuun ja uuden kuun aikaan.

Olen ajautunut viimeisen vuosikymmenen aikana ohjaamaan liikkumista. Kaikki alkoi kahvakuulatuntien tuurauksista, joka johti uusien taitojen opettelun jälkeen ohjaamaan liikkuvuusharjoittelua viikoittain. Nautin jo aiemmin liikkumisesta, mutta löysin uuden intohimon sen opettamisesta muille. Samalla tietämys liikkumisen merkityksestä terveydelle on kasvanut ja nykyään koenkin, että voisin tehdä ihmisten terveyden eteen enemmän opettamalla ja kannustamalla liikkumaan, kuin kaikella sillä lääkitsemisellä ja hoitamisella jota päätyössäni sairaanhoitajana teen.

Viime marraskuussa aloitin personal trainer -opinnot IntensivePT:n kautta. Vaikka koinkin jo tietäväni paljon liikkumisesta, terveydestä ja ihmiskehon toiminnasta, halusin saada pohjan tietämykselleni. Tiesin mitä tiesin, mutta en voinut tietää mitä tärkeää en tietäisi. Lisäksi halusin saada markkinoitua palveluitani henkilökohtaisen valmennuksena, joka on ihmisille huomattavasti tutumpi ja helpommin avautuvaa käsite kuin liikkuvuusvalmennus, paljasjalkailu tai terveysvalmennus.

Kyseinen koulutus sopi minulle hyvin, koska opetus tapahtui pääsääntöisesti etänä ja sen sai rytmittää muun elämänsä mukaan. Epäsäännöllisen vuorotyön, perheen ja yritystoiminnan ristipaineessa muunlainen opiskelu ei olisi onnistunutkaan. Lisäksi IntensivePT tuntui painottavan yksinkertaisten työkalujen käyttöä, eli levytangolla tehtäviä perusliikkeitä, kahvakuulaa ja kehonpainoa. Tämä on lähellä omaa filosofiaani harjoittelusta, joten se sopi loistavasti.

Nyt olen koulutukseni suorittanut ja virallisesti sertifioitu personal trainer. Koulutus toi erityisesti minulle paremman käsityksen harjoittelun ohjelmoinnista. Lisäksi opin paljon pieniä yksityiskohtia ravitsemukseen, liikkeiden opettamiseen ja lihasfysiologiaan liittyen. Ja opin uudelleen lihasten nimiä, joista varmaan puolet unohtuvat vuoden sisään. Koulutus antoi minulle pohjan, jonka varaan voin turvallisin mielin alkaa rakentamaan omaa tyyliäni tuoda liikkumisen iloa ja sen suomia terveyshyötyjä ihmisille.

En siis jatkossakaan ole kaikkein kiinnostunein valmentamaan huippusuorituksiin tai optimoimaan kenenkään lihasmassan kasvua, vaikka siihenkin minulla nyt on tietotaitoa. En edelleenkään ole innostunut opettamaan millä kuntosalilaitteella olkalihaksen takaosaa kannattaa treenata. Haluan pikemminkin tuoda ihmisille työkaluja lisätä liikkumista arjen keskelle tapojen muodostuksen kautta, ohjata tehokkaisiin ja käytännön elämää hyödyttäviin voimaharjoituksiin, parantaa liikkuvuutta yksinkertaisin keinoin ja opastaa kohti parempaa terveyttä.