Turvapaikka

En juurikaan käytä kaupallisia kuntosaleja. Osaksi tämä johtuu siitä, että olen introvertti möllikkä, ja treenaaminen on minulle tapa ladata sosiaalisten kanssakäymisten tyhjentämää akkuani. Toisaalta myös roolini Nokian Kamppailu-urheilijoiden ohjaajana sallii minun harjoitella omalla salilla niin paljon kuin ehdin. Ne kerrat kun olen kaupallisilla saleilla käynyt, olen ajoittanut hetkiin, jolloin siellä on mahdollisimman vähän muita ihmisiä. Koska olen introvertti möllikkä.

Median, niin sosiaalisen kuin tavanomaisen, kautta olen tullut tietoiseksi huolestuttavasta ilmiöstä: kuntosaleja ei koeta turvallisiksi paikoiksi. Ylipainoisille ihmisille irvaillaan. Naiset kokevat turvattomuutta miesten lähestyen ja tuijottaen heitä epäasiallisesti. Ja tämän vastareaktiona syntynyt epäasiallisen toiminnan paljastaminen sosiaalisessa mediassa, on saanut miehet pelkäämään että joutuvat väärin perustein näiden syytösten kohteeksi.

En voi varmuudella sanoa kuinka yleistä turvattomuus on, mutta minun on vaikea uskoa tämän olevan koko totuus kuntosaleista. Mediassa korostuu helposti negatiiviset poikkeamat. Joten median huomio aiheeseen saattaa olla keinotekoisesti paisuteltua. Mutta valheellisenakin tämä käsitys kuntosaleista on tuhoisa.

En halua, että kuntosalit koetaan elitistisinä, syrjivinä tai turvattomina paikkoja. Personal trainerina en halua sitä, sillä kuntosaleilla valmentamista on helpoin tehdä. Sairaanhoitajana en halua sitä, sillä liikkumalla säännöllisesti moni päivystykseen vievä vaiva olisi voitu ehkäistä. Ja henkilökohtaisesti en halua sitä, sillä minulle kuntosalit ovat turvapaikkoja, tiloja joissa minulla on hyvä ja kotoisa olla.

Kuntosalien tulee säilyä tiloina joissa kuka vain voi käydä itseään kehittämässä. Jokainen siellä oleva on tehnyt valinnan pyrkiä parantamaan terveyttämään, toimintakykyään ja voimatasojaan. Tämän yhdistävän tekijän pitäisi olla vahvempi kuin iän, sukupuolen, painoindeksin tai kokemustason luomat erot yksilöiden välillä. 

Jos kuntosalit koetaan turvattomina paikkoina, kaikki häviävät. Liikunta-alalla työskentelevät saavat vähemmän mahdollisuuksia tehdä työtään. Saliyrittäjät menettävät asiakaskuntaansa. Ja jos asiakasmäärät vähenevät, on yrittäjällä edessään joko salin sulkeminen tai maksujen nostaminen. Ja liikunnan terveyshyödyt ovat sitä luokkaa, että sitä lisäämällä väestötasolla olisi mahdollista keventää julkisen terveydenhuoltomme kustannuksia.

Väitän etteivät salit voi olla sellaisia kiusaamisen ja seksuaalisen häirinnän miinakenttiä kuin media minulle väittää. Suurimmaksi osaksi ihmiset osaavat käyttäytyä sivistyneesti toistensa kanssa, eikä kuntosaleilla käyvät ihmiset ole tästä poikkeus. Huonoa käytöstä ja ylilyöntejä esiintyy kaikkialla missä ihmiset ovat tekemisissä toistensa kanssa, mutta ei kuntosaleissa ole itsessään mitään mikä tähän kannustaisi. Kunnolla ja tavoitteellisesti treenaten ei pitäisi edes pystyä keskittymään toisten ihmisten toimintaan tai ulkonäköön, oli huomio sitten positiivista tai negatiivista. Ja vaikkei harjoittelisikaan kovaa, harjoitteluun tulisi suhtautua sen ansaitsemalla vakavuudella ja keskittyä tekemiseensä. Läsnäolo omassa kehossaan ei koskaan ole turhaa liikkuessa. 

Tehdään kaikki osamme sen eteen, että kuntosalit, ja kaikki muutkin liikuntapaikat pysyvät turvallisina kaikille. Keskitytään omaan treenimme. Kokeneemmat auttakoon polkunsa alkutaipaleella olevia, silloin kun apua pyydetään tai jos huomaavat räikeän turvallisuusriskin toiminnassa. Pidetään mielessä se, että kuntosalille tullaan ensisijaisesti treenaamaan, ei etsimään uutta parisuhdetta tai esittelemään treenin tuloksia. Naiset eivät ole pukeutuneet ihonmyötäisiin vaatteisiin ollakseen näytillä, vaan koska niissä vaatteissa on paras ja turvallisin harjoitella. Toisaalta myöskään jokainen katse ei tarkoita esineellistämistä. Ja ylipainoisilla ihmisillä on yhtä suuri, ellei jopa suurempi, oikeus olla kuntosalilla harjoittelemassa kuin normaalipainoisilla. 

Ja kun kuntosalilla tulee vastaan sosiaalisia kontakteja, muistetaan samat lainalaisuudet kuin muuallakin ihmisten kanssa toimiessa. Ollaan kohteliaita, valmiina kompromisseihin ja oletetaan mieluummin toisista hyvää kuin pahaa. Eli kohdellaan muita kuten toivoisimme itseämme kohdeltavan. Myös kuntosalilla.