Oma vastuu

Sairaus mielletään herkästi joksikin sellaiseksi, mihin ei itse voi vaikuttaa. Taudit ja vaivat tuntuvat puhkeavan sattumanvaraisuuden, geenien tai huonon onnen määräämänä. Monien meitä vaivaavien sairauksien taustalla on kuitenkin tekijöitä, joihin pystyisimme vaikuttamaan. Sairauksien näennäinen sattumanvaraisuus johtuu usein tietämättömyydestämme siitä, mitkä asiat niiden esiintymiseen vaikuttavat. Asiaa ei myöskään helpota sairastavuuteen vaikuttavien aikalinjojen pituus. Polvea kuluttava tapa kävellä tai lapsena opitut keinot käyttää ruokaa lievittämään pahaa oloaan alkavat vaivaamaan vasta vuosikymmenten jälkeen.

Johtui sairaus sitten mistä syystä tahansa, siitä vastuun kantaminen on hyvä strategia. Vaikka sairauden taustalla olisikin vanhempien huonot geenit, lapsuuden kokemukset, kauppaan flunssastaan huolimatta lähtenyt kanssaihminen tai epähuomiossa vuosikausia käytetyt epäoptimaaliset liikeradat, ei syypäiden etsiminen auta asian ratkaisemisessa. Ainoa asia mihin voi sairautensa suhteen vaikuttaa, on kuinka siihen itse reagoi. Terveyttään ei voi parantaa, ellei itse ota siitä vastuuta.

Se mitä sairaudelle tai sairauksien todennäköisyydelle voi tehdä on omissa käsissä. Kaikkea emme tiedä tai pysty ehkäisemään, mutta satojen tuhansien vuosien empiirinen kokemus ja usean sukupolven tieteellinen tutkimus ovat antaneet melko hyvän käsityksen siitä, miten pysymme terveinä. Ne ovat ne samat tylsät keinot, joita toitottavat terveydenhuoltojärjestelmä, hyvinvointioppaat sekä perimätieto. Liiku säännöllisesti ja liikuta monia osia itsestäsi. Syö monipuolisesti, paljon kasviksia, älä liikaa mitään. Nuku noin kahdeksan tuntia yössä. Ole ulkona. Älä stressaa asioista, joihin et voi vaikuttaa juuri nyt. Yritä löytää merkityksellisiä ihmissuhteita elämääsi. Älä tupakoi, äläkä käytä muitakaan päihteitä ylenmäärin, pidä taukoa ruuduista.

Sairastavuuden vähentäminen on yksinkertaista ja keinot siihen ovat kaikkien tiedossa. Ja vaikkei kaikkea pystyisikään ehkäisemään, samat keinot antavat eväitä nopeampaan toipumiseen tai vähentävät jo puhjenneiden sairauksien oireita. 

Emme kuitenkaan tee tätä kaikkea, emme kuitenkaan ota vastuuta omasta sairastavuudestamme. Sillä se on vaikeaa. On vaikeaa noudattaa näitä yksinkertaisia ohjeita kohti parempaa terveyttä. Ne vaativat työtä. On paljon helpompi pysyä sohvalla, antaa median viihdyttää ja syyttää huonoa onnea/geeniperimää/naapuria omasta tilanteestaan. Lisäksi se viihdyttävä media on täynnä viestiä siitä, kuinka itseasiassa tilanne ei ole sinun syytäsi, eikä ratkaisun tarvitse olla työtä vaativa, sillä tarjolla on ihmepilleri/treeniväline/ruokatuote, jonka avulla ongelmat ratkeavat. En väitä näiden markkinoijia pahansuoviksi, mutta kapitalismin säännöillä pelatessa on parempi uskotella ihmisille ratkaisun olevan markkinoiduissa tuotteissa kuin yksilön omissa valinnoissa. 

Kenenkään ei tulisi tuntea syyllisyyttä sairaudestaan. Eikä ajatella ettei vaivojen ratkaisuun voisi pyytää apua. Mutta niitä ei saa myöskään pitää täysin oman vaikutuspiirinsä ulkopuolisina asioina. Jollain tasolla sairaus on iskenyt yksilön omien valintojen vuoksi, ja jonkinasteisesti yksilö itse voi vaikuttaa paranemiseensa. Eikä loppujen lopuksi kukaan muu voi ottaa vastuuta paranemisesta kuin yksilö itse. Terveyteen ei voi pakottaa ulkopuolelta.