Se riippuu

Kun puhutaan ihmiskehon toimintaan liittyvistä asioista, on vaikea antaa yksiselitteisiä vastauksia. Oli kyseessä sitten ruokavalio, liikuntalajien vertailu, lihasten kasvatus tai rasvanpoltto, ihmisten väliset yksilölliset erot vaikuttavat merkittävästi lopputuloksiin. 

Emme kaikki käytä ravintoaineita samoin. Maidosta voidaan erottelemalla löytää aminohappokoostumukseltaan loistavaa proteiinia ja tuhottomasti muita hyviä ravintoaineita, mutta jos henkilön keho ei enää tuota laktaasia (kuten ei aikuisena pitäisikään), muutkaan ravintoaineet eivät pääse verenkiertoon maitosokerin sotkiessa suolen toiminnan. Raskailla painoilla tehty takakyykky saattaa olla alaraajojen kuningasliike, mutta entä jos lonkkien liikkuvuus ei salli tehdä liikettä kuin minimaalisella liikeradalla?

Ja kun puhutaan kehonkoostumuksen muuttamisesta, yksilöllisyyden vyyhti sotkeutuu entisestään. Ruokavalion ja liikkumisen muuttamisessa mukaan joudutaan sekoittamaan kehon toiminnan erojen lisäksi monenkirjavat käyttäytymiseen vaikuttavat psykologiset tekijät. Ruoka ei välttämättä ole vain ravintoaineita, se saattaa olla tapa tyynnyttää myrskyisää mieltään tai paeta maailman julmuutta. Liikunta ei ole vain erilaisia tapoja liikuttaa kehon osia, se saattaa olla lapsuuden traumojen uudelleen esiin repimistä tai oman puutteellisuutensa kohtaamista.

Väestötasolla ja yleisesti ottaen puhuttaessa on mahdollista antaa nyrkkisääntöjä. Hyvä ruokavalio tarkoittaa suurimmalle osalle riittävää proteiinin saantia ja runsaasti kasviksia sisältävää ruokaa. Liikkuvuudesta huolehtiminen ja vastusharjoittelu ovat valtaosalle parasta liikuntaa. Rasvaa pois haluavan tulee saada ravinnostaan vähemmän energiaa kuin kuluttaa, lihaksia kasvattavan pitää kääntää tämä yhtälö toisinpäin ja lisätä lihasten kasvuun ohjaavien signaalien antamista keholleen.

Yksilötasolla nämä yksinkertaiset ohjeet vaikeutuvat. Terveelliseksi kehuttu kasvis ei sovikaan omalle keholle tai saliharjottelu on niin puuduttavan tylsää, että minimaaliset tekosyyt riittävät syyksi jättää treeni väliin. Markkinakoneiston tuputtama superruoka ei maistukaan omassa suussa hyvältä tai somevaikuttajan näyttämät liikkeet eivät onnistu ilman kipua. Ideoita voi ottaa monesta lähteestä, mutta jokaisen pitää kuitenkin löytää ne keinot jotka sopivat omalle keholleen ja omiin mieltymyksiin.

Siksi ainoa oikea vastaus kysymykseen parhaasta ruokavaliosta/liikestä/lajista/terveystavasta, on: se riippuu…