Eristys, etätyö ja liikkuminen

Tämän pandemian ja eristäytymisen myötä olen pohtinut asioita jotka tulevat muuttumaan tämän poikkeustilan jälkeen. Koska muutosta tulee. Tilanne on niin suuri, että täysin entiseen maailmaan emme ole palaamassa. Mutta haluan keskittyä niihin asioihin jotka voivat olla tämän jälkeen paremmin.

Liikkumisen suhteen toivon ensisijaisesti että vaikka salit ovat kiinni, ihmiset silti liikkuisivat. Liikkumisessa on nyt haasteensa, mutta myös mahdollisuus löytää uusia tapoja liikkua ja tehdä omista liikkumistavoistaan parempia. Enkä tarkoita nyt vain kotitreeniohjelmien hyödyntämisiä ja improvisoituja painoja, vaikkeivät nekään huonoja ole. Tarkoitan sitä että nyt on erityisen hyvä hetki löytää parempaa perspektiiviä liikkumiseen ja tehdä siitä enemmän kokopäiväistä.

Varsinkin ne jotka ovat pandemian ajaksi päätyneet etätöihin ovat herkästi vähemmän aktiivisia päiviensä aikana. Vaikka kulkisikin autolla, työmatka sisältää silti jokaisella enemmän askelia toimistolle mennessä verrattuna makuuhuoneesta työhuoneeseen siirtymiseen. Jos ne edes ovat eri huoneita. Luultavasti myös vessaan meno, lounaalla käynti tai kahvin hakeminen ovat vähemmällä vaivalla saavutettuja kotioloissa. 

Eristyksissä ollessa aktiivisuudesta voi pitää huolta aamujumpilla, kotitreeneillä tai kävelylenkeillä, ja suositeltavaa näitäkin on tehdä. Mutta nyt olisi hyvä hetki lisätä liikettä ripottelemalla sitä ympäri päivää. Kotitoimistossa ei tarvitse miettiä kummasteleeko työkaverit omituisia liikkumistaukoja, tilaa liikkeelle pystyy rakentamaan ilman esimiehen lupaa ja pukeutumisen voi tehdä huoletta liikkumisen ehdoilla.

Mitä jos nostaisit jotain painavaa pään yläpuolelle aina kun saat yhden sivun tehtyä? Tai kävisit kymmenen kertaa kyykyssä aina asiakaspuhelun jälkeen? Tai ehkä voit juosta talon ympäri aina 45 min välein? Näiden liikunnallisten mikrotaukojen parametrit riippuvat siitä työstä mitä kukin tekee, mutta etätöitä tehdessä niiden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat. Lisäksi pienellä vaivalla oman kotitoimistonsa saa järjestettyä niin ettei mikään pakota työskentelemään vain toimistotuolissa istuen. Jo seisominen on aktiivisempaa, mutta varsinkin lattialla istuminen pitää työskentelyasennot vaihtelevina ja ehkäisee kehon sopeutumista toiminnallisesti huonoon asentoon, johon runsas tuolissa istuminen vie.

Terveyden kannalta liikkuminen on parempaa silloin kun se jakautuu pitkin päivää. Kovaa tehty tunnin HIIT voi olla tuhoisa keholle joka muutoin sopeutuu lähinnä istumiseen 15 tuntia päivässä. Jatkuva liike pitää kehon paremmin toimivana, olettaen että liikkumisessa on tarpeeksi variaatiota. Lisäksi liikkuminen piristää kofeiinia tehokkaammin. Liikkumiseen käytetty aika tulee takaisin parempana työtehona, ja etätöissä työpäivän aikaa eivät syö työkavereiden kanssa käydyt keskustelut, jotka ovat toimiston ilmapiirin kannalta oleellisia mutta eivät suoraan liity käsillä oleviin tehtäviin. Ajankäyttö ei siis ole liikkumisen este. Ja dynaamisemmissa asennoissa työskentely ei vie päivästä yhtään enempää aikaa.

Haittoja tässä pandemiassa on hakemattakin, mutta otetaan irti kaikki mahdollinen hyöty murehtimisen sijaan. Käytetään siis tätä erikoista tilannetta hyväksi niin paljon kuin mahdollista ja opetellaan parempia tapoja toimia ja työskennellä.