Aamujumppa

Aloitan aamuni liikkumalla. Tämä on ollut rutiinini jo vuosia. Yleensä liikkumishetki on ollut lyhyt ja keskittynyt lähinnä liikkuvuusharjoitteluun, mutta nyt vallitsevien poikkeusolojen vuoksi olen laajentanut ja pidentänyt aamujumppaani.

Päivän aloittaminen liikkumalla on hyödyllistä monella tavalla. Saan veren kiertämään joka puolelle kehoa, jolloin saan yön aikana kerääntyneet aineenvaihduntatuotteet pois systeemistäni. Niveleni avautuvat ja lihakseni aktivoituvat, mahdollistaen kehoni tehokkaan toiminnan heti aamusta. Lisäksi aamujumpan avulla varmistan että päivässäni on liikettä. Vaikka yleensä löydän arjestani useita mahdollisuuksia käyttää kehoani, välillä on päiviä jolloin ei ehdi liikkumaan tarpeeksi. Aamujumppa on puskurini näitä päiviä varten, minimimäärä liikettä joka on tehty vaikka arki estäisi muun liikkumisen päivän aikana.

Myös mielelle liikkuminen aamusta tekee ihmeitä. Päivän aloittaminen pienellä voitolla luo paremmat edellytykset hyvälle päivälle kuin puoliunessa väkerretyt aamutoimet. Tämä pieni voitto voisi olla muutakin kuin suoritettu aamujumppa. Mutta liikkumisen muut edut tekevät siitä parhaan mahdollisen vaihtoehdon aamurutiiniksi.

Tärkein syy jonka vuoksi aikanaan aamujumppani aloitin on liikkumisen edulliset vaikutukset uneen. Heti aamusta liikkumalla saan kortisolituotantoni käyntiin ja viimeisetkin melatoniinit pois systeemistä. Eli herään paremmin. Mutta vielä tärkeämpää on se että kortisolin tuotanto alkaessa kunnolla heti aamusta, se myös loppuu ajoissa illasta ja antaa tilaa melatoniinille. Eli liikkuessani heti aamusta, saan paremmin unta illalla. Tämä tehostuu entisestään jos aamun liikkumisen pystyy tekemään auringonvalossa.

Nyt kun kuntosaleille ei pääse, nostin aamujumppani keston noin puoleen tuntiin. Normaalien liikkuvuusharjotteiden jälkeen teen lihaskuntoa ja tasapainoilua puomilla, ajatuksenani lisätä jokapäiväistä minimiä. Poikkeusolojen aikana liikun edelleen, mutta suurien painojen liikuttelu jää väkisin vähemmälle. Koitan kompensoida tätä vähintään kerran päivässä pienillä kahvakuulilla tai kehonpainolla tehtävillä treeneillä. Kaapin perukoilta löysin myös juoksukisasta aikanaan saamani vastuskuminauhan jonka valjastin myös käyttöön. (Ja sittemmin onnistuin jo rikkomaan. Eli vinkkejä hyvistä vastuskuminauhoista otetaan vastaan.)

Suosittelen aamujumpan rutiiniksi ottamista ihan jokaiselle, muinakin kuin poikkeusaikoina. Sen ei tarvitse olla paljoa eikä monimutkaista. Minuutti tai pari, yksinkertaisimmillaan käsien nostamisella ja muutamalla kyykyllä saa jo paljon aikaan. Jooga-asana, liikkuvuusharjoitteet, pienet painonnostot tai lyhyt kävelylenkki, kaikki ovat jo loistavia vaihtoehtoja. Tai opettele jonglööraamaan, pompottelemaan palloa, seisomaan käsillä tai jokin muu kehollinen temppu jonka olet halunnut oppia. Viisi minuuttia päivässä on tehokas tapa opetella uusia asioita jos se tapahtuu joka päivä.

Liiku usein, liikuta useita osiasi. Mutta jos et voi liikkua usein, liiku edes aamulla.

2 thoughts on “Aamujumppa

Comments are closed.