Terveyden tuotteistaminen

Se mitä meille kerrotaan riippuu muustakin kuin kyseisen tiedon arvosta. Varsinkin terveydestä puhuttaessa palstatilan määrä ei välttämättä korreloi asioiden tärkeyden tai edes totuusperän kanssa. En yritä maalailla mitään suuria salaliittoteorioita tai syyttää mitään tahoja vääristelystä ja valehtelusta. Suurin osa tästä ristiriidasta syntyy orgaanisesti ja vahingossa. 

Terveys on hankala asia markkinoida ja tuotteistaa. Silloin kun terveyden kohentaminen onnistuu, ei samalla asiakkaalla ole enää tarvetta palvelulle tai tuotteelle. Joten uusia terveyttä edistäviä keinoja yritetään jatkuvasti keksiä. Ja koska helppous ja nopeus ovat vetoavia ominaisuuksia, on houkuttavampaa hypätä uuden ja ihmeellisen matkaan kuin koittaa edetä vanhoilla ja hitailla metodeilla.

Ei siis tarvita salaliittoa tai epärehellisiä markkinamiehiä siihen että terveyden ylläpitoon ja parantamiseen tulee herkästi etsittyä tuoreita keksintöjä, ihmeitä tekeviä lisäravinteita ja superfoodeja, gurujen salaisuuksia tai uudenkarheita treenimetodeja. Kaiken tämän keskellä on helppo unohtaa että oikeasti terveydestään huolehtiminen on yksinkertaista, halpaa eikä yleensä vaadi juuri mitään ylimääräistä. 

Tehokkaimmat terveyden eteen tehtävät toimenpiteet jäävät taka-alalle viestinnässä koska ne eivät ole seksikkäitä, nopeita tai uraauurtavia. Ne ovat asioita jotka kaikki tietävät, niitä asioita joita äiti, isoäiti, lääkäri tai opettaja on kertonut meille koko elämämme. 

Syö mahdollisimman paljon asioita jotka voi tunnistaa joksikin maasta kasvavaksi tai ulkona kulkevaksi. Enemmän ensimmäistä kuin toista, eikä liikaa. Liikuta itseäsi usein, mahdollisimman moneen suuntaan ja mahdollisimman montaa osaa itsestäsi. Anna itsellesi mahdollisuus nukkua tarpeeksi menemällä sänkyyn 7-9 tuntia ennen kuin pitää herätä. Älä hakeudu viihdykkeiden pariin heti kun jäät hiljaisuuteen, vaan opettele olemaan itsesi ja ajatustesi kanssa. Tee jotain jonka koet tärkeäksi ja mielekkääksi, jotain jossa kehittyä. Etsi elämääsi ihmisiä joiden kanssa voit rakentaa jonkinlaisen yhteisön.

Nämä keinot ovat aivan liian tuttuja ja yksinkertaisia myytäväksi suurina salaisuuksina. Ne ovat liian työteliäitä ja hitaita ollakseen houkuttelevia. Ne vaativat aivan liian vähän välineitä, varusteita, vaatteita, tekniikoita, tuotteita tai mitään mitä myydä. Siksi ne jäävät markkinoinnin metakan alle, hukkuvat uudempien keinojen kiiltoon.

Mutta oikeasti terveyden parantaminen on yksinkertaista. Ei aina helppoa, ei koskaan vailla vaivannäköä. Matka ei ole koskaan lyhyt, eikä sillä todennäköisesti ole edes selvää päätepistettä. Mutta monimutkaista, modernia tai trendikästä sen ei tarvitse olla. Siihen voi hankkia apuvälineitä ja ohjeita, mutta silloin kun jokin keino kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, näin todennäköisesti on asian laita.