Kenkäminimalismi

Siirryin aikanani käyttämään minimalistisia jalkineita kokeilunhalusta ja koska niihin liitetyt terveysvaikutukset kävivät järkeen. Jatkoin niiden käyttöä koska se tuntui hyvältä. Mutta paljasjalkakenkien käyttämisellä on ollut etu jota en ennakkoon osannut arvata.

Olen muiden minuun liitettävien määritelmien ohella minimalisti. Pyrin pitämään elämässäni vain asioita jotka ovat merkityksellisiä tai tuottavat minulle iloa. Erityisesti tämä koskee omistamiani tavaroita. Minimalistisiin jalkineisiin siirtyminen on vähentänyt omistamieni kenkien lukumäärää huomattavasti.

Koska käyttämieni kenkien tulee sallia jalkaterieni luonnollinen liike, niiden kaikkien pohja on hyvin samankaltainen: ohut, liikkuva ja leveälestinen. Kenkäni eivät eroa toisistaan kuin päällisen lämmöneristävyyden ja ulkonäön osalta.

En siis tarvitse erilaisia kenkiä kaikkeen toimintaan. Kaiken liikunnallisen voin tehdä samoilla kengillä, halusin sitten juosta, kiipeillä tai temppuilla. Kesän aikana sandaalini ovat täyttäneet lähes kaikki tarpeeni jalkojen suojaamiselle, olin sitten kiertelemässä kaupungilla tai vaeltamassa metsässä. Talveksi minulla on korkeavartisemmat ja lämpimämmät kengät, mutta niidenkään pohja ei eroa muista. Jos tarve niin vaatii, voin pinkaista juoksuun yhtä hyvin sandaaleillani, juhlakengilläni tai talvikengilläni.

Tavoitteellisesti harrastaville ihmisille jalkineilla on merkitystä suorituksissa. Painonnostokenkien avulla voi kyykätä enemmän, varsinkin jos nilkan liikelaajuuksissa on parantamisen varaa. Nappulakengät antavat tarpeellista pitoa kostealla ruohokentällä. Piikkareista puhumattakaan. Jos tarkoituksena on saavuttaa tietyssä rajatussa suorituksessa paras mahdollinen tulos, kenkävalinnalla on monesti merkitystä.

Mutta meille tavallisille harrastajille eivät joka lajiin dedikoidut kengät ole välttämättömyys. Jos tavoitteena on parantaa terveyttään ja toimintakykyään, ei kannata sitoa kykyään suoriutua tietynlaisiin jalkineisiin. Ensimmäisenä ei paljain jaloin tai edes paljasjalkakengissä kannata sännätä salille tai lenkkipolulle, mutta totuttelun jälkeen kannattaa minimalistisempi ote jalkineihin ulottaa myös liikuntaharrastuksiin. 

Elämää varten treenatessa on parempi osata juosta, nostaa ja liikkua jalkineista huolimatta. Samalla myös jalkojen terveys ja voima kehittyy. Ja kenkäkaapin ei tarvitse olla täynnä erilaisia kenkäpareja joka ainoaan aktiviteettiin.