Kahvakuula

Mikään yksittäinen harjoitusväline tai liikuntalaji ei kykene tarjoamaan kaikkea. Kaikki tavat liikkua ovat kuin työkaluja, niiden arvottaminen toisiinsa nähden riippuu siitä mitä niillä halutaan saavuttaa. Siksi en pidä eri harjoitusvälineiden vertailusta keskenään. Jos kuitenkin pitää nimetä yksi harjoitusväline joka kotiinsa kannattaa hankkia, suosittelen kahvakuulaa.

Kahvakuula eli girya on vanha venäläinen harjoitusväline. Nimensä mukaisesti se on rautainen kuula jossa on kahva. Alunperin giryat olivat viljan punnitsemiseen käytettyjä punnuksia. En ole varma kuinka niillä harjoittelu sai alkunsa, mutta ei ole vaikea kuvitella voimaa ja fyysistä kyvykkyyttä arvostaneiden maanviljelijöiden alkaneen voimiaan vertailla kahvakuulanostoilla. Kuulat pitivät pintansa voimaharjoittelun välineinä itänaapurissamme senkin jälkeen kun punnuksina niitä ei tarvittu. Harjoitusvälineenä Suomeen kahvakuula tuli kamppailu-urheilun mukana joskus vuosituhannen alussa ja räjähti koko kansan suosioon kymmenisen vuotta sitten kun toiminnallinen harjoittelu nousi trendikkääksi. Suurimmista suosion päivistä on tultu alaspäin, mutta suurimmalle osalle kahvakuula on ainakin ulkonäöltään tuttu kapistus.

Syitä miksi suosittelen kahvakuulaa kotitreenaajan välineeksi ovat sen verrattain pieni hinta, helppo säilytettävyys ja monipuolisuus. Isokaan kuula ei vie läheskään yhtä paljoa tilaa kuin levytanko tai kotikuntosali, se ei vaadi valmistelua kuten säädettävät käsipainot mutta kuitenkin antaa mahdollisuudet hyvin monipuoliseen voimaharjoitteluun. Kaikkeen se ei tietenkään pysty. Verrattain kevyenä välineenä sillä ei voi saavuttaa maksimaalisen voimantuoton suhteen samaa hyötyä kuin levytangolla eikä se epäsymmetrisenä ja vähemmän säätövaraa sisältävänä sovellu yhtä hyvin lihaskasvuun tähtääviin eristettyihin liikkeisiin kuin käsipainot. Lisäksi kuulaliikkeet, ainakin ne parhaimmat, vaativat käyttäjältä tarkempaa tekniikan hiomista ja kehon käyttöä kuin kuntoilulaitteiden ohjaamilla liikeradoilla toimiminen.

Mutta kenelle tahansa tavalliselle tallaajalle jonka päämotivaatio harjoitteluun on toimintakyvyn ylläpito ja kehittäminen sekä terveydestä huolehtiminen, kahvakuula on täydellinen harjoitusväline. Se kehittää niitä ominaisuuksia joita suurin osa meistä tarvitsee oikeassa elämässä. Vaikka maksimivoiman kehittämisestä ja lihasmassan lisäämisestä on hurjasti hyötyä, voimakestävyys ja lihasten yhteispelin harjoittaminen ovat suurimmalle osalle ihmisistä tärkeämpää opeteltavaa. Näiden ominaisuuksien lisäksi parhaiten kahvakuulalla tehtäväksi sopivat dynaamiset koko kehon liikkeet opettavat hengityksen rytmitystä, selän hallintaa ja lantion käyttöä voiman siirtoon, kaikki olennaisia taitoja liikkuessa. 

Kahvakuula vaatii opettelua ja varovaisuutta, sen nopea ja useita kertoja toistuva liikuttelu altistaa loukkaantumiselle jos kuula liikuttaa ihmistä eikä toisinpäin. Mutta toisaalta harjoittelun teknisyys tekee siitä hyödyllisempää, tietoisuus oman kehon toiminnasta on arvokkaampaa kuin vain yksittäisten lihasten voimantuoton lisääminen. Eivätkä riskit itsensä rikkomiselle tai oppimiskäyrän jyrkkyys ole silti lähelläkään painonnostoliikkeiden vastaavia. Kun kuulaa oppii liikuttamaan, sen hyödyt voittavat riskit moninkertaisesti. Lisäksi kunnon kuulaa ei saa hajalle millään, eli jos käyttöä vain riittää niin hinta-käyttöikä -suhde on ylittämätön.

Itselläni kuulaharjoittelu on sitkeästi pysynyt ohjelmassa kohta puolentoista vuosikymmenen ajan. Itse löysin takaperoisesti kuulan kautta levytangon ilot, mutta perinteisemmän voimaharjoittelun lisäksi kuulat heiluvat säännöllisesti käsissä joko omalla takapihalla tai muiden välineiden ohessa salilla. Itse en kotiini kaipaa muita voimaharjoittelun välineitä.

En myy kuulia, enkä tee yhteistyötä yhdenkään kahvakuulavalmistajan kanssa. Voin silti antaa vinkkejä kahvakuulan valintaan ja auttaa alkuun perusliikkeiden kanssa. Jos kaipaat apua, kysy rohkeasti yhteydenoton kautta.