Liikevälipalat

Liikunnan terveyshyödyt ovat kiistattomat ja hyvin tunnetut. Ja viralliset suositukset liikunnan määristä on helppo saada tietoonsa. Osa suosituksista pohjaa siihen että liikkumattomuutta vähennettäisiin, mutta kaikissa tämä ei tule esiin ja arkiajattelussa riittävä liikkuminen tarkoittaa pikemminkin tiettyjen aikaminimien saavuttamista.

Liikkumista katsellaan liian kapean putken läpi. Se mielletään lähinnä liikkumiselle varattuina aikoina ja sille pyhitetyissä paikoissa tapahtuvaksi toiminnaksi. Vaikka hyöty- ja taukoliikunta tuodaan esiin, käytännössä liikkuminen on monille salilla käymistä, lenkkeilyä tai urheiluharrastuksia. Vaikka liikunnan harrastaminen on terveyden kannalta hyvä asia, kehomme vaatii enemmän ja useammin liikkumista kuin vain harrastuksien puitteissa on realistista saavuttaa.

Liikkumiseen on hyvä suhtautua kuten ruokavalioon. Kaikki tarvittavat ravintoaineet saadakseen on varmempaa syödä useita kertoja päivässä kuin hotkia samansisältöinen ateria kolmasti viikossa. Liikkumista tulisi ripotella joka päivään, pitkin päiviä. Nauttia liikkumista kuten välipaloja.

Liikevälipalojen ei tarvitse olla pitkiä tai edes rasittavia liikkumissessioita. Käsien nostaminen suoraan ylöspäin tai syväkyykyssä käynti muistuttavat kehoa siitä että niihinkin asentoihin pitäisi päästä. Nivelten pyöritykset tuovat verenkiertoa paikoillaan olleisiin rakenteisiin. Lyhytkin kuorman kantaminen kertoo keholle että lihasvoimaakin tulee ylläpitää. Pienikin poikkeama kulkureitiltä luonnolliselle alustalle antaa jalkapohjille ja nilkoille myriadeja erilaisia asentoja tasaisen asvaltin sijaan.

Liikevälipaloja ripottelemalla on helpompi lisätä liikkumista elämäänsä kuin yrittää aloittaa säännöllinen liikuntaharratus. Niitä varten ei tarvitse varata aikaa matkoihin, vaihtaa vaatteitaan tai parhaimmillaan edes käyttää apuvälineitä. Osa liikevälipaloista, kuten kenkien vaihto luonnollisempiin tai lattialla istuminen eivät vaadi edes ylimääräistä ajan käyttöä. Liikevälipalat ovat yksinkertaisina ja lyhytkestoisina helppoja suhteuttaa oman kehonsa lähtötilanteeseen. 

Pelkästään liikevälipaloja tekemällä kenestäkään ei tule mestaria missään lajissa tai huippukuntoista yksilöä. Niihin pyrkimyksiin on harjoiteltava tavoitteellisemmin. Liikunnallisten tavoitteiden mukaisesti harjoittelu vaatii kuitenkin sitä että perusteet kehon toiminnalle ovat kunnossa. Suurten kuormien liikuttelu, pitkäkestoinen toistuva harjoittelu ja liikkumisen suuri intensiteetti vaativat sitä että liikkuvuus on kunnossa. Liikevälipalojen avulla kehostaan saa valmiimman ottamaan vastaan kovempitehoista liikuttamista ja harjoittelustaan turvallisempaa, erityisesti jos liikkuminen muutoin keskittyy samankaltaisena toistuvaan tekemiseen.

Olen pistänyt pystyyn Youtube-kanavan jolla tulen esittelemään esimerkkejä liikevälipaloista. Sieltä jokainen voi hakea ideoita ja etsiä omaan elämäänsä sopivia tapoja lisätä liikkumistaan.

One thought on “Liikevälipalat

Comments are closed.