Täydellisyys

Olen onnekseni luonteeltani hieman suurpiirteinen. En elämäntapojeni ja liikkumiseni suhteen jää useinkaan kiinni yksityiskohtiin, vaan maalaan suurella siveltimellä ja liikun tavoilla joista nautin. Välillä otan itselleni tavoitteita, mutta niiden mukaan liikkuminen ei koskaan ole tärkein asia elämässäni. Minulle tavoitteita tärkeämpää on liikkuminen yleensä.

Sanon tätä onneksi, sillä kehomme kaipaa liikettä niin monissa eri liikesuunnissa ja niin erilaisilla kuormituksilla, että niiden kaikkien tarkka ohjelmointi olisi mahdotonta. Yksi peruste innostukselleni luonnolliseen liikkumiseen sekä kahvakuulien ja voimakeilojen kaltaisten epäsäännöllisten kuormien käyttämiseen on juuri siinä, että niiden avulla liikkuminen pysyy automaattisesti monipuolisena.

Suuripiirteisyys tekee elämästäni stressittömänpää. Minussa on nimittäin myös pikkutarkan ja ajoittain jopa pakko-oireisen järjestelijän vikaa. Pienissä asioissa, kuten hyllyillä olevien tavaroiden asettelussa, osaan olla perfektionisti. Kun järjestelmällisyys on sidottuna tarpeeksi pieneen ja hallittavissa olevaan osa-alueeseen, täydellisyyden tavoitteluni ottaa vallan.

Liikkumisen suhteen ei kuitenkaan koskaan kannata antaa täydellisyyden pilata sitä mikä on hyvää. Liikkuessa, tai edes tavoitteellisesti harjoiteltaessa oleellista ei ole se onko yksittäinen treeni täydellinen vaan se, että liikkumista tapahtuu säännöllisesti ja vaihtelevasti.

Älä siis jätä lomamatkalla treeniä väliin vaikkei hotellin salissa olekaan vinopenkkimahdollisuutta tai soutulaitetta. Tee rohkeasti treenisi niillä puitteilla jotka ovat saatavilla. Tai tee jotain ihan muuta kuin ohjelmassa lukee, jos syystä tai toisesta et pystykään harjoittelemaan juuri sitä mitä oli tarkoitus.

Säännöllisyys liikkumisessa voittaa aina täydellisyyden. Ja on mahdollista, että uudet tavat liikkua ovat juuri sitä mitä kehosi kaipaa enemmän kuin pitkään jauhettujen harjoitusten progressointi.