Terveydenhuolto

Koska ajastani kilpailee nykyään muiden vastuiden lisäksi Liikemäärä-podcastin teko ja oman yrityksen kasvattaminen, blogi ilmestyy jatkossa vain näin täysikuun aikaan.

Terveydenhuoltomme on kriisissä. Suuret ikäluokat ovat poissa työelämästä ja siinä iässä, että tarvitsevat enenevässä määrin terveydenhuollon apua. Samalla terveydenhuolto on monimutkaistunut, teknistynyt ja kallistunut. Laboratoriotutkimuksin ja kuvantamisteknologioiden avulla saadaan tarkemmin ja tehokkaammin poissuljettua tai varmennettua monia sairauksia ja vaivoja, jotka ennen ovat jääneet piiloon tai valistuneiden arvauksien varaan. Tämä on äärimmäisen hienoa potilaan kannalta. Elämiä pelastuu kun sisäelinten verenvuoto voidaan havaita tietokonetomografialla tai sepelvaltimon tukos laajennettua uittamalla metalliverkko suonen sisään. Mutta hintalappua tämä kehitys lisää, ja työvoimaksi tarvitaan erikoistuneempaa henkilökuntaa.

Samalla sairaanhoitajia vuotaa alalta muualle, eikä ala jaksa vetää uusia tekijöitä puoleensa. Sairaanhoitajia ei ole riittävästi pyörittämään kaikkea sitä hoitotoimintaa jota maamme tarvitsee. Ensi vuoden alussa aloittavat hyvinvointialueet ovat heti kovan haasteen edessä, kun valmiiksi pohjastaan vuotava laiva pitäisi yrittää luovia karikosta selvemmille vesille.

Minulla ei ole tarjota ratkaisua terveydenhuollon ongelmiin. Vaikka olen terveydenhuollon ammattilainen ja yksilötasolla pystyn antamaan paljonkin keinoja parantaa terveyttä, yhteiskunnan tasolla on paljon kustannuskysymyksiä johon minulla ei ole vastauksia. Periaatteen tasolla olen sitä mieltä että julkinen, käyttäjälle lähes maksuton terveydenhuolto on koko yhteiskunnan hyvinvointia lisäävä tekijä, joka tulisi säilyttää. Mutta miten tämä kustannetaan, en tiedä.

Tiedän kuitenkin että on olemassa lääke jota käyttämällä terveydenhuollon kustannuksia olisi mahdollista laskea merkittävästi. On olemassa keino, jolla voi ennaltaehkäistä sydänsairauksia, verisuonten ahtautumia ja tukoksia, isoa osaa syöpäsairauksista sekä kakkostyypin diabetesta, mahdollisesti myös Alzheimerin tautia ja muita dementioita. Tämä sama lääke lisäksi parantaa vastustuskykyä infektiosairauksia vastaan, vähentää loukkaantumisriskiä, tehostaa aineenvaihduntaa ja osassa tutkimuksissa on osoitettu olevan jopa olemassa olevia lääkityksiä tehokkaampi keino masennuksen hoidossa. Kaiken lisäksi tämä lääke on ilmainen ja jokaisen saatavilla.

Kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta? Totta tämä kuitenkin on, tutkimustieto ja tuhansien vuosien perimätieto tukee näitä väitteitä. Ja jokainen tietää jo vastauksen, siihen viitataan tämän sivun nimessä ja sen on kuullut äidiltään, opettajiltaan, valmentajiltaan ja/tai terveydenhoitajaltaan kymmeniä kertoja.

Liikkuminen on lääke joka jo listattujen asioiden lisäksi parantaa hyvinvointia arjessa, lisää pystyvyyttä ja jo itsessään tukee parempaa unta ja ruokavaliota, terveyden ihmelääkkeitä nämäkin. 

Se miksi tämä lääke ei ole niin laajalti nautittu kuin sen soisin olevan, johtuu siitä että se vaatii käyttäjältään viitsimistä ja ryhtymistä. Se vaatii tapojen muutosta, se vaatii menemistä vastoin sitä trendiä, jota kohti markkinat ja innovaatiot meitä ohjaavat. Samalla kun striimi tarjoaa loputonta viihdettä silmille, urheilutapahtumiin voi osallistua virtuaalisesti, ruokaa saa puhelimen pyyhkäisyllä kotiovelle ja robotit leikkaavat ruohon sekä imuroivat, pitäisi liikettä muka lisätä. Satojen vuosien kehitys on tuonut meitä pisteeseen jossa ei tarvitse rasittaa kehoaan, ja nyt sitä tarjotaan ratkaisuksi ongelmiin.

Lisäksi liikkumista ei pysty patentoimaan, pakkaamaan ja myymään. Uusia metodeja voidaan keksiä, välineitä liikkumisen tukemiseen kehittää tai tarjota, kuten minä teen, valmennusta ja opetusta liikkumisen eri tavoista. Mutta sitä yhtä ja ainoaa tuotetta ei tästä saa. Eikä mikään liikuntalaji, kuntoiluväline tai yksikään henkilökohtainen valmentaja poista sitä faktaa, että se viitsiminen, ryhtyminen ja työ jää silti suoritettavaksi yksilölle itselleen.

Mutta se viitsiminen kannattaa. Liikkumisen lisäämisellä saatava hyöty omalle terveydelleen, elämänilolleen ja pystyvyydelleen on vaivan arvoista. Kyse ei ole vain vuosien lisäämisestä elämäänsä, vaan liikkumisella on mahdollista nauttia niistä vuosista enemmän. Liikkumisella on myös mahdollista parantaa myös muiden ympärillä olevien ihmisten elämää: Hipiksi haukkumisen uhallakin totean että elämäniloiset ihmiset lisäävät muidenkin ihmisten elämäniloa. Pystyvä ihminen kykenee auttamaan avun tarvitsijaa. Ja terveet ihmiset vähentävät yhteisen terveydenhuoltojärjestelmämme kuormaa.

Joten liityn siihen aiemmin mainittuun joukkoon ja totean, jälleen kerran, liikkukaa enemmän!