Jalkanörtti

Kohta kahdeksan vuotta olen paljasjalkaillut. Kun huomasin kuinka paljon paremmin jalkani toimivat ilman että niiden luonnollista liikettä rajoitti, sain pontta opetella muitakin luonnollisempia tapoja liikkua ja elää. Paljasjalkailu sysäsi minut matkalle kohti parempaa terveyttä. Olin luultavasti jo oikealla reitillä, mutta jalkojen vapauttaminen vei minut oikopolulle tällä matkalla.

Pari vuotta sitten avasin tilin Instagramiin tarkoituksenani antaa siellä esimerkkejä ajoittain hieman epätavallisista tavoistani liikkua. Ja kohta algoritmit haistelivatkin minun olevan kiinnostunut paljasjalkailusta sekä minimalisista jalkineista ja ehdotti minulle The Foot Collective -nimistä tiliä.

Laitoin tilin seurantaan. Lähinnä siellä kannustettiin ihmisiä viettämään enemmän aikaa paljain jaloin ja pitämään huolta alaraajojensa liikkuvuudesta. Kuuluin jo seurakuntaan jolle he saarnasivat, joten tieto ei sinällään ollut minulle uutta, mutta seurasin tiliä kannatuksen vuoksi.

The Foot Collective on parin kanadalaisen fysioterapeutin perustama hoitolaitos, kenkäkauppa ja opetusprojekti. Sen perustajat turhautuivat alallaan vallitseviin käytäntöihin jotka usein helpottivat potilaiden oloa hetkellisesti mutteivät tarjonneet kestäviä ratkaisuja. Samalla he huomasivat kuinka monet ongelmat olivat ihmisen jalkaan sopimattomien jalkineiden aiheuttamia ja kuinka paljon ongelmia pystyi ratkomaan jalkaterien liikkuvuutta parantamalla.

The Foot Collective laajeni pian podcastiksi, joka sekin meni minulla seurantaan. Asiasisällössä pääosa oli edelleen tuttua, mutta myös uusia tiedon murusia sain irti. 

Käymäni liikkuvuusohjaajakoulutukset olivat saaneet minussa roihahtamaan uuden oppimisen liekin, ja tässä vaiheessa vedin liikkuvuustunteja Nokian Kamppailu-urheilijoilla. Etsiskelin itselleni uutta koulutusta joka tukisi liikkuvuusohjaajan rooliani ja omaa kehitystäni. Harkitsin parin verkkokoulutuksen välillä ja tein jo päätöksen, mutta sitten The Foot Collective julkaisi Foot Nerd Programin.

Foot Nerd Program eli Jalkanörttikoulutus on The Foot Collectiven pyrkimys rakentaa kansainvälinen yhteisö asiansa alle ja saada enemmän väkeä vetämään heidän seminaarejaan ja työpajojaan. He etsivät liikkumisesta, terveydestä ja jalkojen toiminnasta kiinnostunutta väkeä, niin ammatti-ihmisiä kuin innokkaita harrastelijoita, tavoitteenaan luoda joukko joka pystyy auttamaan ihmisiä ruohonjuuritasolla parantamaan terveyttään ja samalla tuoda kollektiivin käyttöön uutta tietoa ja uusia metodeja sekä laajentaa toimintaa jalkojen ja lonkkien terveyden ulkopuolelle.

Olin tuolloin seitsemän vuotta paljasjalkaillut terveydenhuollon ammattilainen joka sivutoimena ohjasi liikkuvuutta ja harrastuneisuuttaan kirjoitti liikkumisesta. Koulutus kuulosti juuri minulle tehdyltä. Koska epäilin ettei täältä päin maapalloa juuri kukaan muu olisi asiasta kiinnostunut, olin melko varma että pääsisin koulutukseen. Muut verkkokoulutukset saivat jäädä, laitoin hakemukseni Jalkanörttikoulutukseen ja jäin odottamaan vastausta.

Olin ollut oikeassa. Ensimmäisen satsiin en mahtunut, mutta kesäkuussa 2019 aloitin koulutukseni. Sain verkkomateriaalin käyttööni ja hieman myöhemmin Posti toi kolme oppimateriaaliin kuuluvaa kirjaa, lacrossepallon sekä tasapainopuomin, ja pääsin aloittamaan koulutuksen.

Koulutus sisälsi luettavan materiaalin lisäksi paljon podcasteja ja videoita joista oppia ammennettiin. Lisäksi oleellisena osana koulutukseen kuului muutama fyysinen projekti, pääosin tasapainopuomilla tehtävien harjoitusten muodossa. Muu lukeminen jäi taka-alalle ja lohkaisin päivistäni pienen hetken päivittäiselle tasapainoilulle. Oman nörttikoulutusaikani kulminoituma oli matkani Lontooseen jossa osallistuin The Foot Collectiven kuusituntiseen seminaarin ja vietin yhden päivän kävellen sandaaleissa ympäri Lontoota perustajajäsenten kanssa. Marraskuussa.

Nyt virallisen Nörttistatuksen saatuani minun on mahdollista vetää kollektiivin mallin mukaisia seminaareja tai työpajoja ja osallistua oppimateriaalin kasvattamiseen tutkien sekä uusia harjoituksia kehittäen. Vaikka olen valmistunut, ei oppiminen lopu. Koulutuksen sisältö kasvoi jo koulutukseni aikana, ja vaikka minun lopputenttini keskittyikin lähinnä jalkateriin, nilkkoihin ja lonkkiin, on nykymateriaalissa paljon uutta asiaa kaikista viidestä terveyden peruspilarista. Paljon on vielä opeteltavaa liikkumisesta, ravinnosta, unesta, mielen huollosta ja yhteisöön kuulumisesta. 

Uskon The Foot Collectiven asiaan ja haluan olla mukana luomassa tätä yhteisöä. Pidän heidän tavastaan pyrkiä yhteisötuottamaan tietoa, välineitä ja metodeja, sen sijaan että johtaisivat toimintaa tiukasti ylhäältä päin. Lisäksi toivon että kollektiivin kautta saan itse mahdollisuuksia kasvattaa omaa toimintaani ja oppia uutta.

Koko ikäni olen ollut nörtti. Lapsuudessa ja teini-iässä se oli hävettävä status. Mutta nyt olen ylpeä siitä että voin kutsua itseäni Jalkanörtiksi.