Maassa liikkuminen

Suosin lattialla istumista ja suosittelen sitä muillekin. Aiemmassa tekstissäni valotan tarkemmin miksi, mutta lyhyesti sanottuna tärkein syy on tuolien vältteleminen. Tämän lisäksi lattialla ajan viettäminen kannustaa liikkumaan lattialla, maan tasolla. 

Maassa liikkumisella tarkoitetaan matalana suoritettua etenemistä tilassa. Erilaiset ryömimiset, konttausvariaatiot, käsien varassa tehdyt loikkivat liikkeet ja selän kautta kierimiset kuuluvat kaikki tämän otsikon alle. Välillä niitä markkinoidaan eläinliikkumisena, mutta suuri osa maassa liikkumisesta on luonnollista ihmisillekin. Olemme kaikki opetelleet liikkumaan aloittaen lattian tasolta ja siirtyen ylöspäin, mutta valitettavasti palaamme maan tasolle vain harvoin lapsuuden jälkeen.

Maassa liikkuminen on yksinkertainen tapa kehittää ja ylläpitää liikkuvuuttaan sekä vähemmän nykymaailmassa käytettyjen osien toimintakykyä. Matalissa asennoissa lonkat päätyvät laajempiin liikeratoihin kuin normaalin päivän aikana ja käsien varassa ollessa ranteilta ja olkapäiltä vaaditaan enemmän kuin näppäimistön koulimilta yläraajoilta yleensä. Lisäksi keskivartalon pitää tukea lattialla liikkuvaa kehoa eri tavalla ja eri kulmissa kuin pystyasennossa.

Nykymaailmassa pärjää vallan hyvin kulkien kahdella jalalla. Maan tasolla liikkuminen ei silti ole täysin turhaa taitoa. Polvitason alta joudutaan poimimaan asioita. Lapsen kumotessa koko Lego-laatikon sisällön, noukkimista saattaa olla paljonkin ja tuolloin kyky liikkua lattian tasolla palikalta toiselle on tehokkaampaa, nopeampaa ja kroppaa säästävämpää kuin jatkuvasti ylös-alas poukkoilu.

Maassa liikkumisesta on myös hyötyä kiipeämisessä. Kiipeäminen on pohjimmiltaan neliraajaista liikkumista kuten maassa liikkuminenkin, alustan kulma painovoiman vetosuuntaan nähden on vain eri. Ja kiipeämisestä puhuttaessa pitää muistaa ettei kiipeäminen ole vain vuorilla tai kiipeilyseinillä tapahtuvaa harrastamista. Kiipeämistä tapahtuu myös loivemmissa kulmissa. Mäkien, kivien ja kaatuneiden puunrunkojen ylittäminen ja korkealta hallitusti laskeutuminen ovat turvallisempia suorittaa neljän raajan tuella kuin kahdella hoippuen.

Lattia on ilmainen kuntosali jokaisen kotona. Ja kun pääsee eroon maaperään koskemisen tabusta, kesäinen nurmikko on mitä parhain paikka lähteä kokeilemaan liikkumisensa mahdollisuuksia. Ranteitaan voi jumpata, olkapäitään pyörittää ja lonkkiaan venyttää, mutta päivittäinen maan tasossa liikkuminen antaa monia samoja etuja hauskemmin ja mielenkiintoisemmin sekä on helpommin ripoteltavissa pieniksi annoksiksi pitkin päivää. Kun yhdistää lattialla istumiseen muutaman kuperkeikan, konttausaskeleen ja/tai apinaloikan on jo huomaamatta liikuttanut kehoaan monipuolisesti arjen keskellä.