Terveys ja itsenäisyys

Käytettävissämme on nykyään lukematon määrä erilaisia terveyttä edistäviä palveluita, laitteita ja tekniikoita. Liikuntapaikkoja löytyy sisätiloista ja ulkoa, ravintosuunnittelua saa henkilökohtaiseksi räätälöitynä kasvotusten ammattilaisen kanssa tai samojen ammattilaisten tekemistä sovelluksista. Meditaatiota voi niin ikään harjoitella ihmisen kanssa tai älylaitteen ohjaamana. On kiipeilyseiniä, juoksumattoja, älykelloja, ruokavaliodogmia, terveysretriittejä ja kelluntatankkeja.

On hienoa että terveydestä huolehtiminen kiinnostaa ihmisiä ja että siihen tarjotaan mahdollisuuksia. On myös hyvä että terveyteen intohimoisesti suhtautuvat ihmiset voivat palveluitaan tarjoamalla ja muiden käyttöön välineitä kehittämällä hankkia elantonsa jostain jonka kokevat merkitykselliseksi. Maailma jossa jokaisella on mahdollisuus kehittää ja huoltaa terveyttään on tavoittelemisen arvoinen.

Vaikka mahdollistaminen onkin tärkeää, on kaikessa tässä tarjonnassa myös varjopuolensa. Monet tekniset ratkaisut ja tietyille toiminnoille pyhitetyt tilat luovat herkästi kokemuksen niiden välttämättömyydestä. Liikkumista tehdään vain kuntosalilla ja valmentajan ohjeistamin metodein, ruokaa syödään dieetin sallimissa rajoissa, meditointi vaatii sovelluksen ja kylmäaltistus -120 celsiusasteen kylmyyden.

Näin asia ei ole. Liikkua voi olohuoneen lattialla kotihousuissa, suuhunsa laittaman ravinnon terveellisyyttä voi arvioida muutoinkin kuin tietyn gurun parametreillä, meditointi ei vähimmillään vaadi kuin hieman hiljaisuutta ja kylmää meillä Suomessa riittää puolet vuodesta kun vain avaa oven.

Terveyttään ei kannata täysin ulkoistaa muiden hoitoon tai sitoa sitä teknisiin välineisiin. Joku tietää kehon toiminnasta enemmän ja heidän ohjeitaan kannattaa kuunnella, mutta kukaan muu ei tunne juuri sinun kehoasi samoin kuin sinä itse. Vielä oleellisempaa on ettei kenelläkään muulla ole samanlaista motivaatiota pitää terveydestä huolta kuin sillä jonka omasta kehosta on kyse.

Yksinkertaisilla ohjeilla pääsee terveydessä jo pitkälle: Liiku paljon, usein ja liikuta mahdollisimman monia osiasi, syö oikeaa ruokaa enemmän kuin ruokavalmisteita, anna itsellesi mahdollisuus nukkua kahdeksan tuntia useimpina öinä, vietä edes viisi minuuttia päivässä vain omien ajatuksien kanssa ja ole viikottain lämmössä joka on tukalaa ja kylmyydessä jossa paleltaa.

Jos haluaa syventää jotain tapaa tai kaipaa siihen apua, sitä on paljon saatavilla niin osaavien mentoreiden tarjoamana tai laitteiden avulla. Ja nopeat tietoliikenneratkaisut ovat tuoneet tämän kaiken saataville maantieteellisistä rajoituksista huolimatta. On kuitenkin hyvä muistaa että kaiken tekemisen ei tarvitse olla aina teknistä ja dedikoitua. Kävele viileällä säällä kauppaan ostamaan ruoka-aineksia ilman kuulokkeita ja olet jo ruksannut 4/5 edellisen kappaleen ohjeista.