Yksinkertaisuus vs. monimutkaisuus

Kehomme on monimutkainen kokonaisuus. Sen toimintaan vaikuttaa vähintään yhtä monimutkaisen ympäristömme myriadit eri muuttujat. Tämän lisäksi kehomme omat osa-alueet vaikuttavat toisiinsa, lisäten muuttujien määrää eksponentiaalisesti. Ei ihme että terveyden ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja kehittäminen saattaa tuntua äärettömän vaikealta tehtävältä.

Kun kehomme kaltaista monimutkaista systeemiä halutaan lähteä parantamaan, on helppo urautua tekemään monimutkaisia ratkaisuja ongelmiin. Jotta kaikkia niitä muuttujia pystyttäisiin hallitsemaan, se vaatii kaikkien niiden huomioon ottamista, eikö niin?

Ihmiskeho on kuitenkin niin kompleksi että sen hallinta on mahdotonta. Tai ainakin erittäin hankalaa. Ja käytännössä tämä on sama asia. Kun puhutaan terveydestä, tärkeämpää ei ole yksittäisten tilanteiden hallinta vaan se että toiminnoista saa tehtyä itselleen tapoja. Ja tapoja muodostaessa hankala on sama asia kuin mahdoton.

Terveyden eteen kannattaa tehdä mieluummin asioita jotka ovat yksinkertaisia kuin niitä jotka ovat monimutkaisia. Yksinkertaiset asiat pystyy helpommin tuomaan arkeensa ja luotua niistä tapoja. Tällöin ne muokkaavat terveyttä tehokkaammin kuin monimutkaiset ratkaisut, jotka helposti jäävät tekemättä. 

Voimaa ei tarvitse harjoitella lihas kerrallaan, aina eri välineellä. Aerobinen kunto ei vaadi kuntopyöriä, juoksumattoja tai askelta tarkkaan ohjaavia jalkineita. Ruokavalio ei tarvitse pillerikaupalla ravinnelisiä. Isojen perusnostojen tekniikka vaatii harjoittelua, mutta antaa paremmin hyödynnettävissä olevaa voimaa kuin isoloidut liikkeet. Kävely ei välttämättä ole niin tehokasta tai kuvauksellista kuin juoksumatolla juoksu, mutta huomattavasti helpompaa ripotella arkeensa. Ruokavaliota voi yrittää mikromanageroida lisäravinteilla, mutta yksinkertaisempaa on syödä oikeaa ruokaa joka sisältää jo kaikki tarvittavat ravinteet. Tämä saattaa välillä vaatia enemmän työtä ruoan valmistamiseksi, mutta on helpompi pitää yllä koko elämän.

Terveyden ylläpito on yksinkertaista. Ei helppoa, mutta yksinkertaista. Kompleksit systeemit vaativat simppeleitä ratkaisuja. Yksinkertainen ja hankala voittaa monimutkaisen ja helpon.