Liikkuvuus

Mainitsen olevani liikkuvuusohjaaja ja kirjoitan paljon käyttäen termiä liikkuvuus, mutta tajusin vasta nyt etten ole sivuillani missään vaiheessa määritellyt sitä mitä liikkuvuus on. Liikkuvuus-termiin liittyy aika ajoin virheellisiä tulkintoja, joten katson oleelliseksi määritellä mitä se on ja tarkentaa miten liikkuvuutta voi kehittää.

Liikkuvuudella tarkoitetaan sitä liikelaajuutta millä niveliään pystyy liikuttamaan hallitusti. Hallinta on tässä se avainsana. Se on se osuus mikä helposti unohdetaan jolloin liikkuvuus sekoitetaan herkästi venyvyyteen tai notkeuteen. Luonnollisesti sillä kuinka pitkälle niveliä voidaan viedä passiivisesti on merkitystä myös liikkuvuudelle, mutta liikkuvuusharjoittelu ei ole pelkkää venyttelyä.

Passiivisella venyttelyllä voidaan lisätä nivelten liikelaajuutta, mutta notkeus ilman kontrollia ei ole paras mahdollinen tilanne. Loukkaantumiset tapahtuvat usein niissä tilanteissa joihin nivelten liikelaajuus sallii osiemme mennä, mutta joissa emme osaa hallita liikettä. Liikelaajuuden lisääminen ilman hallinnan kehittämistä pahimmillaan lisää loukkaantumisriskiä. 

Liikkuvuusharjoittelu on yksinkertaisimmillaan sitä että viedään niveliä ääriasentoihinsa halliten liikettä koko liikkeen ajan. Jo nivelten systemaattinen ja säännöllinen hallittu pyörittely parantaa ja ylläpitää liikkuvuutta. Välillä voi olla tarpeen tehdä erikoisempia harjoitteita jotta liike saadaan eristettyä haluttuun niveleen ja tietyillä lihaksilla suoritetuksi. Lisäksi hyvällä tekniikalla tehty voimaharjoittelu ja kaikki monipuolinen kehon liikuttaminen on liikkuvuudelle hyväksi.

Harjoittelua tehokkaampaa on kuitenkin suojata kehoa liikkuvuutta vähentäviltä tekijöiltä. Liikkuvuus vähenee koska keho pyrkii karsimaan niitä energiaa vaativia toimintoja joita ei käytetä. Moneen suuntaan laajasti liikkuva nivel vaatii enemmän lihastyötä jotta se pysyy vakaana. Energiantalouden kannalta keholle on siis edullista jumauttaa niveltemme asennot niihin jotka toistuvat usein ja joissa vietämme pitkiä aikoja. Energian liian vähäinen saanti ei kuitenkaan nyky-yhteiskunnassa tapaa olla ongelma. Lisäksi liikkumattomuudella on negatiivisia vaikutuksia moniin muihin kehon järjestelmiin, esimerkiksi verenkierto- ja lymfajärjestelmään. Eli vaikka Buy ’n’ Large –leijutuolit olisivatkin todellisuutta, ei niissä eläminen olisi ongelmatonta.

Parasta mitä liikkuvuudelleen voi tehdä onkin vältellä samankaltaisina toistuvia asentoja. Eli istua lattialla tuolien sijaan, käyttää jalan liikkumisen sallivia kenkiä, liikkua muuallakin kuin tasaisilla pinnoilla ja muissakin suunnissa kuin suoraan edessään. Ja jos silti joutuu viettämään pitkiä aikoja samassa asennossa, rikkomaan sitä liikevälipaloilla ja taukojumpilla. Keho ei tiedä harjoitteletko jotain vai et. Kehon kannalta kaikki liikkuminen ja liikkumattomuus antaa signaalia kehittyä tarvittavaan suuntaan. Tunnin tehokas liikkuvuusharjoitus on parempi kuin ei mitään, mutta jos samaan päivään sisältyy kymmenen tuntia istumista, on helppo laskea kumpi antaa vahvemman signaalin sopeutua. 

One thought on “Liikkuvuus

Comments are closed.