Uusi vuosi, uudet tavat

Vuosi vaihtui. Todellisuudessa tällöin ei tapahdu mitään ihmeellistä, ihmisten sopimat ajan määreet vain ylittävät yhden virstanpylvään. Silti monille vuoden vaihtuminen tarkoittaa lupausten ja päätösten tekemistä. Tätä ei sovi väheksyä, merkkipaalut toimivat usein motivaattoreina. Uusi vuosi, uudet kymmenluvut ennätyksissä tai kehonpainossa tuntuvat merkityksellisemmiltä kuin niiden oikeasti olisi syytä tuntua, ja sitä voi käyttää hyväkseen kun hakee intoa tekemiseen.

Uuden vuoden kunniaksi tehdyt lupaukset saattavat olla hyvä ensiaskel elämäntapamuutokseen. Herkästi uuden vuoden päätökseen ladattu odotus saa kuitenkin tehdyt lupaukset tavoittelemaan turhan korkeita. Harva päättää uutena vuotena alkaa meditoimaan aamuisin minuutin ajan, tekemään yhden punnerruksen päivässä tai syömään hden vihanneksen päivittäin. Ei, todennäköisemmin päätös on alkaa käymään salilla viisi kertaa viikossa, aloittaa ketodieetti tai ilmoittautua viikon meditaatioretriitille. Pahimmassa tapauksessa konjunktiona edellisessä lauseessa on ja.

Uuden vuoden lupauksissa unohtuu helposti se, että elämää muuttavat asiat kannattaa tehdä pikkuhiljaa, askel kerrallaan, pienestä aloittaen. Ihminen tottuu siihen mitä tekee. Kertarysäyksellä muutetut tavat saattavat kantaa hetken ajan, mutta motivation sytyttämän liekin hiipuessa tapamme palaavat tuttuihin ominsa. Tahdonvoimalla ja päättävaisyydellà voi puskea väkisin ja pitää kinni lupauksistaan, mutta se ei ole helppoa eikä mukavaa. Eikä siten kestävää.

Jos siis uuden vuoden lupaus tuli tehtyä hieman liian suureellisena, mieti vielä pystyisikö sitä pienentämään. Kysy itseltäsi, mika on pienin teko, joka vie kohti lupausta ja ota se tavoitteeksi. Älä päätä tehdä sitä mihin koet pystyväsi parhaimmillasi, vaan mieti mitä saat suoritettua huonoimmillasi. Tapaa voi aina kasvattaa, ja hyvinä päivinä voikin tehdä enemmän kuin mikä oli tavoitteena. Mutta jos tapa ei pysy säännöllisenä, se ei kanna mihinkään.

Ja jos uuden vuoden lupaus jäi tekemättä, muista että ihan tavallinen lauantai on yhtä hyvä päivä uuden tavan aloittamiseen kuin mikä tahansa muukin.